eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 24. szombat Szökőnap
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepsége előtt 2021. október 18-án.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor Horgoson: a magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek

A miniszterelnök a Szeged-Szabadka felújítandó vasútvonal alapkőletételén járt.

A magyarok és szerbek egy új jövő építésébe kezdtek és ennek a jövőnek a magyarok és szerbek együtt lesznek a nyertesei - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén.

A kormányfő beszédében kiemelte: 150 éves vasútvonalat akarnak felújtani, de valójában alapkövet tesznek most le. Azért alapkőletételről beszélnek, mert ez annak a szimbóluma, hogy a szerbek és magyarok egy új jövő építésébe kezdtek - fogalmazott.

Kifejtette: "együtt erősebbek vagyunk", szorosabbra kell fűzni a kétoldalú kapcsolatokat, ezért hozták tető alá a stratégiai együttműködésről és szövetségről szóló megállapodást.

Horgos, 2021. október 18.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök (j) a szerbiai Horgoson, a Szeged-Szabadka vasútvonal felújításindító ünnepségén 2021. október 18-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb elnök (j) a szerbiai Horgoson MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Azt mondta: a történelem vihara kettévágta ezt a vasútvonalat és ezzel mindkét város lakosai sokat vesztettek, a vasútvonal teljesen eljelentéktelenedett.

Hat évvel ezelőtt a vasúti pálya mentén illegális migránsok ezrei vonultak Magyarország és Európa felé, a pályát le kellett zárni, végül megszűnt a közlekedés

- idézte fel.

Orbán Viktor szerint ez egy sajátosan közép-európai történet, amikor "valami birodalmi központban tőlünk távol kiötlenek valamit", aztán megpróbálják ránk erőltetni és "mi fizetjük meg mindennek az árát". Az idegen hatalmak ide mindig csak háborút és békétlenséget hoztak - mondta. Hozzátette: ami kívülről jött, "elválasztott minket", lecsúszást és konfliktust hozott.

Hangoztatta: "épp itt az ideje, hogy a saját kezünkbe vegyük a saját sorsunk irányítását".

Hangsúlyozta: itt most egy schengeni határ húzódik, de az Európai Unió külső határának nem itt kellene lennie, hanem lenn, délen és a szerbeknek útlevélellenőrzés nélkül kellene közlekedniük Magyarországra és Európába. Szerbia a Balkán kapuja és Európa biztonságának kulcsállama - jelentette ki.

A miniszterelnök közölte: Szerbia évek óta készen áll a csatlakozásra, a kérdés lassan az, hogy akar-e még csatlakozni vagy lesz-e mihez csatlakoznia. Magyarország elkötelezett támogatója az országnak - mondta.

Kitért arra: ennek

a beruházásnak "van egy nagyobb testvére", dolgoznak a Budapest-Belgrád vasúti folyosó megépítésén

és elszántak, hogy a Baja és Szabadka közötti pálya is hamarosan megépüljön. Dolgoznak azon is, hogy a legegyszerűbb határellenőrzéssel valósulhasson meg a fejlesztés, hiszen a politika értelme, hogy az itt élők érdekét szolgálja - mondta a kormányfő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×