eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rusvai Miklós javasolt egy erélyes motiváló módszert az oltások felvételéhez

A víruskutató arról is beszélt, hogy mikor gyorsul be itthon a negyedik hullám, hogy mi lesz az oltásokkal a lejárati határidő közeledtével, illetve hogy nem csak a koronavírus elleni védekezés miatt érdemes maszkot hordani bizonyos helyeken.

A vakcináknak ugyanúgy szavatossági idejük van, mint a tejnek vagy a sörnek: bizonyos ideig felhasználhatók, utána pedig megsemmisítik őket – emlékeztetett érdeklődésünkre Rusvai Miklós. Ez nem új dolog, tette hozzá, ugyanez a helyzet például az influenzaoltásokkal is, az előző évi fel nem használt mennyiség mindig megy a kukába. (Ezeket az oltásokat amúgy is minden évben újra elő kell állítani, hiszen évről évre más az összetételük annak megfelelően, milyen vírustörzsek terjedése várható.)

A koronavírus-vakcináknál is vannak már új variánsok, és a legújabb vakcinák már azok ellen készülnek, de a régiek is kiválóan használhatók még és kiváló hatásfokkal – még ha kicsit csökkentebb is ennek mértéke – védenek az új variánsok ellen is. Az a legrosszabb tehát, ha a megvásárolt oltások a „fiókokban” romlanak meg, ezért célszerű őket valahova, ahol igény van rájuk, eljuttatni.

Ám az Európai Unióban és a fejlett világban gyakorlatilag elérték az oltási plafont, és sajnos nálunk is csak nagyon kis mértékben növelhető az oltakozási hajlandóság, tehát a Magyarországon rendelkezésre álló vakcinákat is, amennyiben nem használják fel őket határidőn belül, megsemmisítik. Az egyes vakcináknak ugyan más-más a szavatossági ideje, gyártási technológiától és típustól függően, de előbb-utóbb mindegyik lejár.

Fontos azonban megjegyezni, hogy

a vakcinák hatékonysága a szavatossági időn belül nem csökken, vagyis egy lejárat előtti oltás ugyanolyan hatékony, mint amikor a gyárból kiszállították.

(Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után elmondta: azért, hogy minél kevesebb vakcina váljon feleslegessé, a kormány a közeli lejáratú oltóanyagokat olyan országoknak adja kölcsön vagy adományozza oda, amelyeknek nincs elég vakcinájuk. Emellett értékesítésre is van lehetőség. A kölcsönadott vakcinákért cserébe később új lejárati határidejű szereket kap Magyarország.)

Motiválni kell a még beoltatlan embereket, hogy vegyék fel az oltást – Rusvai Miklós szerint a legerélyesebb motiváció az lenne, ha nyilvánosságra kerülne például, hogy az elhunytak és a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan voltak oltva, hányan nem, és akik oltva voltak, milyen szert kaptak.

„Úgy gondolom, ha a többi országhoz hasonlóan, ahol ezek az adatok teljesen nyilvánosak – például a környező országokban is, lásd Szlovákia, Szerbia, Ausztria, Szlovénia – itthon is közölnék ezen információkat, az sokkal erőteljesebb motivációt jelentene, mint bármilyen óriásplakát. Hiszen ne felejtsük el:

eddig minden országban azt mutatják a statisztikák, hogy az oltottak közül jóval kevesebben kerülnek súlyos állapotba, mint az oltatlanok közül”

– mondta Rusvai Miklós.

A negyedik hullám

Folyamatos növekedés várható a járványban, nagy összegben lehet fogadni arra, hogy továbbra is stabilan, tendenciaszerűen fognak növekedni itthon a kedvezőtlen statisztikai járványadatok – mondta a víruskutató. A mutatók közül négyet érdemes folyamatosan figyelemmel kísérni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és a halottak számát. Mindezek mellett még a szennyvízadatok alkalmasak előrejelzésre.

„Ezen adatok ismeretében most biztosan állíthatjuk, hogy szeptemberben, októberben stabil növekedés lesz.

Begyorsulni a járvány nagy valószínűséggel októberben fog,

és most még a lassú, de tartós növekedés fázisában vagyunk” – mondta.

Maszkviselés már most?

Néhányan viselnek maszkot a tömegközlekedési eszközökön, míg sokan nem. Rusvai Miklós szerint indokolt lehet e védőeszköz használata már most, a járvány ezen szakaszában is.

„Én magam is viselem a bevásárlóhelyeken, a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön. A környező országokban pedig már mindenütt sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak a maszkviselésre, mint itthon” – emlékeztetett a szakértő.

Úgy véli, hogy saját jól felfogott érdekében mindenkinek célszerű viselnie a maszkot nem is csak a koronavírus, hanem

az egyéb légzőszervi vírusfertőzések terjedése miatt is.

A napokban több beszámoló is szólt már arról, hogy iskolákban, óvodákban, munkahelyeken most őszi vírusfertőzéses időszak van, amit nem feltétlenül a koronavírus okoz, vagyis a köhögő, tüsszögő, orrfolyással küzdő betegek Covid-tesztje negatív. Ám a maszkviselés e más, vírusos és bakteriális eredetű fertőzések ellen is jól véd.

„Mindenkit arra biztatok, hogy olyan közösségben, ahol nem tudja, hogy a mellette álló vagy ülő oltott vagy nem oltott, hordoz-e bármilyen vírust vagy sem, ott a maszkot célszerű viselni.”

A szakember reméli, nem lesz szükség komolyabb korlátozásokra (kijárási korlátozás, a gazdaság fékezését eredményező intézkedések), és elegendő lesz – a többi európai országhoz hasonlóan – a maszkviselést és a védettségi igazolást megkövetelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×