eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Egyre profibbak a banki adatainkra pályázó csalók

Az elmúlt hetekben, napokban elszaporodtak az olyan telefonhívások, amelyekben kártyaadatokat, biztonsági kódokat próbálnak a bűnözők megszerezni bankok nevében. A bankok soha nem kérnek telefonon ilyen adatokat- hívta fel a figyelmet Halász Viktor, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés elleni főosztályának felderítő osztályvezetője.

Nagyon megszaporodtak a bankszámlákat támadó adathalász kísérletek.

„Sok bejelentést kaptunk ilyenfajta telefonhívásokkal kapcsolatban. Nemcsak az OTP Bank, hanem más bankok nevében is hívogattak állampolgárokat, és arra próbálták rávenni őket, hogy adják meg a netbanki belépési adataikat, a bankkártya adataikat, vagy egyéb a banki adataikat, amiket aztán arra lehet felhasználni, hogy a bankszámlájukról pénzt utaljanak tovább” – mondta a Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés elleni főosztályának felderítő osztályvezetője.

Halász Viktor az InfoRádióban elmondta, valóban vannak ilyen esetek is, és sokszor az téveszti meg az embereket, hogy hamisítják a bankok telefonszámát, tehát úgy néz ki, mint ha a hívás valóban egy hivatalos banki telefonszámról érkezne.

„A legegyszerűbb, hogyha észben tartjuk, hogy a bankok soha, semmilyen körülmények között nem hívnak minket telefonon olyan célból, hogy adjuk meg az egyébként a banknál rendelkezésre álló adatainkat, árujuk el a netbanki belépő kódunkat vagy éppen a bankszámlánk, bankkártyánk adatait” – tanácsolta.

A szakember pontos statisztikát nem tudott mondani, de azt elárulta, hogy

az ilyen csalások igazából idén szaporodtak meg.

A korábbi években elvétve találkoztunk egy-egy ilyen kísérlettel, ám most az utóbbi hetekben úgy láttuk, hogy valóban szervezettebben csinálják ezt az elkövetők. Később fogjuk látni, hogy pontosan milyen tömegeket érint ez az elkövetési mód.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×