eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Meghosszabbították az oltási időpontfoglalás határidejét - a nap hírei

Szerda estig még lehet időpontot foglalni a fiataloknak az oltásra. Az idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat. Nem közeledtek az álláspontok a diákváros és a Fudan egyetem ügyében a kormány és a főváros egyeztetésén. A nap legfontosabb hírei május 17-én.

Szerda estig még lehet időpontot foglalni a fiataloknak a koronavírus elleni oltásra- erősítette meg az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: a háziorvosok is oltanak, Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinával. Szólt arról is, hogy jelenleg 47 százalékos az átoltottság, míg az európai átlag 37 százalék. A tisztifőorvos beszélt az új debreceni vakcinagyárról is. Mint fogalmazott: a magyar oltóanyag hasonló lesz az influenzavírus elleni és a kullancs agyvelőgyulladás elleni oltóanyaghoz.

Száz nap múlva leteszik a Nemzeti Oltóanyaggyár alapkövét – mondta a gazdasági stratégiáért felelős államtitkár az operatív törzs tájékoztatóján. György László május 17., a védőoltások világnapja alkalmából kiemelte: a debreceni gyártás megkezdése kulcsfontosságú a koronavírus-járvány elleni védekezésben. A gyár 2022 végétől üzemel majd.

Az idén megtartják az ottalvós Erzsébet-táborokat.Június 20-tól augusztus végéig Zánkán, augusztusban pedig Fonyódligeten is várják a gyerekeket - közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin azt mondta: tavaly a koronavírus-járvány miatt csak a napközis táborokban vehettek részt a gyerekek, az idén viszont az oltás tömegessé válásával az ottalvós táborok is biztonságosan megszervezhetők. Jelentkezni május 28-ig lehet.

Országos átlagban enyhén csökkent a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja múlt héten. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint csökkenő a tendencia például Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Veszprémben és kisebb mértékben Budapesten. Ugyanakkor Szekszárdon és Pécsett emelkedést mértek.

Nem közeledtek az álláspontok a diákváros és a Fudan egyetem ügyében a kormány és a főváros egyeztetésén. Budapesten konzultáció indul a kérdésről. A találkozó után Palkovics László innovációs miniszter megerősítette, hogy a kínai egyetem meg fog épülni, mégpedig délre, kizárólag állami tulajdonban lévő területre. Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina kerületi polgármester bejelentette, hogy júniusban konzultációt indítanak a témában. A főpolgármester hozzátette: ha a konzultáción elutasítják az egyetemet és ennek ellenére sem változtat tervein a kormány, Budapest lemondja az atlétikai vébét.

Megszületett a pesti alsó rakpart Kossuth tér és a Margit híd közötti részenek megújításáról szóló közbeszerzési eljárást lezáró döntés – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Első lépésben szélesítik a járdát, növelik a forgalomcsillapított szakasz hosszát, kiveszik a szalagkorlátot az útpálya mellől, fasort létesül a 4-5 méter széles gyalogos sétány közepén.

Magyarországról továbbra is csak 10 napos karanténkötelezettséggel lehet Angliába utazni. A brit kormány mától jelentősen enyhített a járványügyi korlátozásokon. Ismét fogadhatnak vendégeket a szállodák és egyéb turisztikai szálláshelyek, és lehetővé válik a turisztikai célú utazás Nagy-Britannián belül. A beutazást ugyanakkor egy színkódos rendszer határozza meg. Magyarország sárga kategóriás.

Horvátországban kedvező esetben két hét múlva enyhíthetnek a korlátozásokon. Sajtóhírek szerint engedélyezhetik az éttermek, valamint a kávézók számára a beltéri kiszolgálást, kinyithatnak a klubok, lehet esküvőket és koncerteket szervezni olyan vendégek számára, akik rendelkeznek digitális zöldigazolvánnyal. A dokumentumot június 1-jétől igényelhetik a horvát állampolgárok.

Franciaországban a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények megnyitásával szerdán megkezdődik a korlátozások fokozatos feloldása. A francia kormány bejelentette, hogy a turizmus beindítása érdekében a külföldieknek is ingyenesen áll rendelkezésére a tesztelés az országban. vendéglátóhelyek a teraszaikat egyelőre ötvenszázalékos kihasználtsággal működtethetik.

Portugáliába beengedik a turistákat azokból az európai uniós országokból, ahol már alacsony a fertőzöttségi ráta. A beutazóknak negatív koronavírustesztet kell majd felmutatni. Hétfőtől fogadnak turistákat Nagy-Britanniából, Liechtensteinből, Norvégiából, Izlandról és Svájcból is.

Az Európai Bizottság várhatóan júniusban teszi közzé második jogállamisági jelentését, jelenleg ennek előzetes értékelésén dolgozik. Didier Reynders igazságügyi biztos a portugál elnökség által szervezett jogállamisági konferencián elmondta: a második jelentés magában foglalja a koronavírus-járvány kezelésére adott tagállami válaszokat is.

Továbbra is benzinhiány sújtja az Egyesült Államok keleti partjának nagy részét. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben a benzinkutak többségénél nem lehet üzemanyagot venni. A déli és keleti tagállamok több ezer benzinkútjára továbbra sem érkezik megfelelő mennyiségű utánpótlás, miután a georgiai székhelyű Colonial Pipeline vállalat üzemanyagot szállító vezetékét le kellett állítani egy 10 nappal ezelőtti kibertámadás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×