eur:
394.45
usd:
369.84
bux:
65204.17
2024. április 19. péntek Emma
Az ezen a napon, 2018. december 19-én elérhetővé vált látványterven a Budapest Déli Városkapu meghívásos nemzetközi tervpályázat győztesének pályaműve látható. A Duna, a Rákóczi híd, a Könyves Kálmán körút, a Soroksári út és a Weiss Manfréd út által határolt, mintegy 135 hektáros területen 12 ezer egyetemi hallgatónak szánt diákváros, valamint nemzetközi rangadók megrendezésére alkalmas sportlétesítmények épülnek.
Nyitókép: MTI

Fudan: továbbra sincs egyetértés a kormány és a főváros között

Palkovics László szerint eddig is egyetemvárosról, és nem diákvárosról volt szó; a diákváros és a Fudan Egyetem is megépül. A főváros konzultációt indít júniusban a kínai egyetem budapesti kampuszáról.

A diákváros és a Fudan Egyetem is megépül Budapesten, a projektben a fővárosi és a ferencvárosi önkormányzatnak együttműködést, valamint teljes transzparenciát ajánlott a kormányzat - mondta az innovációs és technológiai miniszter.

Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, a 2017-ben létrehozott projekt - értelmezésük szerint - mindig négy elemet tartalmazott:

  • egyetemfejlesztést,
  • kollégiumfejlesztést,
  • hallgatói közösségi teret,
  • kutatóintézményt.

"Itt van egyet nem értés", a főpolgármester azt mondja, hogy egyetemről soha nem volt szó - tette hozzá a tárcavezető, aki kijelentette: a projektet jóváhagyó megbeszélés prezentációjában egyértelműen szerepel, hogy

egyetemvárost és nem diákvárost építenek.

Palkovics László közölte, a megbeszélésen felajánlották az együttműködési szándékukat, és azt mondták, hogy a diákvárost és az egyetemet is megépítik. Továbbá megépítik az összes olyan létesítményt, amely ahhoz kell, hogy a hallgatók jól érezzék magukat.

Hozzátette, felajánlották azt is, hogy a projekt teljes nyilvánosság mellett folyjon. Az érintetteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, az önkormányzatokat meghívják a szakmai tanácsadó testületbe és a felügyelőbizottságba.

"Erre az ajánlatra nem kaptunk választ" a főpolgármestertől, aki ragaszkodik ahhoz, hogy az ő értelmezése szerint az egyetem nem volt benne a megállapodásban - mondta Palkovics László, aki megjegyezte: azt gondolja, hogy "a megállapodások azért jók, mert újra át lehet őket gondolni".

A Fudan Egyetemen bölcsészettudományi és közgazdaságtudományi, műszaki és orvostudományi képzés lesz.

Hangsúlyozta: felajánlották az együttműködés lehetőségét, ez az önkormányzatok és a kormányzat számára is "win-win helyzetet" jelentene.

Elmondta,

a becslések szerint körülbelül 440 milliárd forintba kerül majd az egyetem felépítése.

A többször említett maradék 100 milliárd nem a Fudan Egyetemre, hanem általános célú létesítményekre menne el. Palkovics László hozzátette, pontosabb összegekről a tervezés és az ajánlatok után lehet majd beszélni.

Palkovics László elmondta, a Fudan Egyetemet az érintett terület északi részére tervezték, de mivel az önkormányzatok azt közölték, hogy nem adják el az ottani kis méretű telkeiket, át kellett tervezni a koncepciót. Így az egyetem a déli, a kollégiumok és más létesítmények pedig az északi részre kerülnének.

Kijelentette: mindenképpen azt szeretnék, hogy az egyetem és a kollégiumi rész egyszerre valósuljon meg. Korábban erről beszélt Palkovics László az InfoRádió Aréna című műsorában is.

Konzultáció indul

A tárca szerette volna, hogy a főpolgármester is vegyen részt a sajtótájékoztatón, de ő külön, Baranyi Krisztinával beszélt. A Palkovics Lászlóval tartott megbeszélést a főpolgármester eredménytelennek nevezte. Karácsony Gergely kiemelte, hogy Budapest nem támogatja a beruházást jelen formájában, hiszen a kormány úgy építene 500 milliárd forint közpénzből kínai egyetemet, hogy arra magyar hallgatók a borsos tandíj miatt nem tudnának járni – írja a hvg.hu.

Karácsony Gergely Orbán Viktort is idézte, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan Egyetem, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja azt - tette hozzá.

A főpolgármester azt mondta: Budapest, a IX. kerület és a kormány között konszenzussal létrejött, 2019. december 12-én aláírt megállapodásban szó sem esik egyetemről, ennek a módosításához pedig szintén konszenzusra van szükség.

Karácsony Gergely szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) "elüldözése" után nehéz komolyan venni, hogy a kormány nyitottan várja ide a világ bármelyik egyetemét. Mint mondta, megkérdezte Palkovics Lászlót, megkeresték-e az egyetemi rangsorokban a Fudan előtt álló egyetemeket, hogy akarnak-e 540 milliárd forintért Budapestre jönni, de nem kerestek meg senkit.

Baranyi Krisztina a megbeszélésről azt mondta: Palkovics László ahhoz kérte az egyetértésüket, hogy a Fudan Egyetem a diákváros "kisöprésével" épülhessen meg. Kérdésre válaszolva közölte, 26 helyett legfeljebb csak 7 hektáron épülhetne meg a diákváros.

A ferencvárosi polgármester elmondta, hogy kezdetben népszavazást akartak tartani az egyetem budapesti kampuszáról, de ezt a veszélyhelyzet miatt nem lehet, így végül júniusban konzultáció indul. Ennek jelszava „Üzenjünk Pekingnek!” lesz.

Az Index írása szerint több kérdés szerepel majd a konzultáción, amely június 4-től június 13-ig tart

  • Egyetért-e a Fudan budapesti központjának létrehozásával?

  • Egyetért-e azzal, hogy a Soroksári úr és a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág közötti területen a Diákváros helyett a Fudan központja épüljön fel?

  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel a Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére?

  • Egyetért-e azzal, hogy olyan egyetem működését fizessük közpénzből, ahol nincs a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzés?

Az atlétikai világbajnokságról Karácsony Gergely azt mondta, hogy azt a főváros rendezi, és nem szeretnének odáig eljutni, hogy azt le kelljen mondani, a kormány következő lépésére várnak. A ferencvárosi polgármester közölte: a stadion megépülését nem befolyásolja, hogy megtartják-e benne a vb-t.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Lezuhant egy stratégiai bombázó Oroszországban, ismét ukrán támadás volt Belgorod ellen – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Egy Tu-22M3 stratégiai bombázó repülőgép lezuhant Oroszország Sztavropoli területén. A négy pilóta katapultált, egyikőjüket még keresik. Az orosz védelmi minisztérium szerint a balesetet technikai probléma okozta. Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó szerint 25 légieszközt semmisítettek meg az Ukrajnával határos régió fölött péntekre virradóra. Néhány épületben kár keletkezett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×