eur:
389.24
usd:
362.08
bux:
68497.82
2024. május 8. szerda Mihály
Nyitókép: Pixabay.com

Nem egészségtelen a hagyományos magyar konyha, csak oda kell figyelni néhány dologra

Hódítanak a hazai, minőségi alapanyagok az élelmiszer-vásárlás során, a legújabb trend szerint pedig a hagyományos elkészítési módokat is újból felfedezzük – mutat rá egy friss fogyasztói kutatás.

Nem számít meglepetésnek az, hogy ennyire szeretjük Magyarországon a magyaros ízvilágot – fogalmazott az InfoRádióban Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

"A hagyományos gasztrokultúra, azok a fogások, amelyeket évszázadok óta folyamatosan fogyasztunk, nagyon erősen az identitásunkhoz kapcsolódnak, fontos is, hogy a modern táplálkozásban is megjelenítsük őket. Természetesen ennek a mikéntje nagyon nem mindegy" – figyelmeztetett.

Szerinte a hagyományos magyar ételek nagyon is jól illeszthetők az egészséges táplálkozásba.

"Nem igaz, hogy a magyaros ízvilág tradicionálisan nagyon sós lenne,

a régebbi korokban nagyon is jellemző volt a zöld fűszerek használata a hagyma, a paprika mellett, például a lestyán, a majoránna, a borsikafű, és a hagyományos magyar konyha rengeteg zöldségfélét is felvonultatott" – mutatott rá Szűcs Zsuzsanna. Nem tehető egyenlőségjel a nagyon zsíros, nagyon sós ételek és a magyaros konyha közé.

A 2019-es európai lakossági egészségfelmérés adatai szerint a lakosság egyharmadának asztalára kerül valamilyen feldolgozott húskészítmény.

Hasznos tanácsokat is adott a dietetikus: "A húsoknak a kiválasztásánál érdemes az alacsonyabb zsírtartalmúak felé nyúlnunk, ilyen lehet például a sertéslapocka, comb vagy karaj, de választhatunk szárnyasokat, csirkét, pulykát, és halféléket is."

Ha pedig megfelelően választottunk alapanyagot, változatosan fűszerezzünk – javasolta a szakember, és hozzátette, szerencsés olyan körettel kínálni, amely minél alacsonyabb zsírtartalmú, ellenben értékes rostokban gazdag, például köles, hajdina, kuszkusz. Ez jól illik a szaftosabb húsételek mellé.

Egy felmérés szerint az élelmiszer-fogyasztási szokásokat nagy mértékben befolyásolja az egészségi állapot, ilyen a túlsúly, a krónikus betegségek, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy bizonyos élelmiszerek fogyasztására odafigyeljenek. A trendeket meghatározzák az újonnan elérhető innovációk is, például a növényi alapú húspótlók vagy a növényi tejhelyettesítő termékek. A választás az is befolyásolja, hogy milyen élelmiszerek érhetők el a közelünkben, fontos az áruk is, illetve hogy mennyi pénzünk van a megvásárlására, és számítanak a családi hagyományok is, amelyeket az egyik generáció a másikra örökít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

Sok társasházban nem figyelnek erre, pedig milliók múlhatnak rajta

A társasházakban a közös költségek inflációkövető emelése elkerülhetetlen a növekvő üzemeltetési költségek és az elengedhetetlen felújítások finanszírozása miatt, ami jelentős anyagi terhet ró a lakástulajdonosokra - írja a Világgazdaság. A társasházak számára emellett kiemelten fontos lenne a felújítási alap létrehozása és fenntartása ahhoz, hogy az állami kamattámogatott hitelt igénybe tudják venni. Egy átfogó felújítás pedig milliós értéknövekedést jelenthet akár az egyes lakásoknál is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×