eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Védettségi igazolvány
Nyitókép: Forrás: azonnali.hu

Hiányzó védettségi igazolványok: a kormány átvághatja a gordiuszi csomót

Sok igazolvány késik, még akkor is, ha csak az esetek 3-4 százalékában van probléma, mivel ez tízezres szám. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt a megoldásról, és arról is, hogy mire lehet jó a kártya.

Számtalan panasz érkezett a kormányhivatalokhoz a védettségi igazolványok célt érésével kapcsolatban, miközben azoknak átlagosan 10 nap alatt meg kellene érkezniük tulajdonosukhoz azok esetében is, akik fertőzöttként váltak rá jogosulttá, és azokhoz is, akik megkapták már legalább az első oltást.

Ez most azért is különösen fontos probléma, mert akár már pénteken is átlépheti az ország a 4 milliós oltottszámot, akkortól kezdve - várhatóan tehát e hétvégétől - számos új lehetőség áll a védettek előtt:

  • látogathatják a kulturális és sportrendezvényeket
  • beülhetnek éttermek belső tereibe
  • lehet szállodába menni
  • állatkertek, múzeumok, színházak szintén nyitnak számukra
  • edzőtermek is igénybe vehetők.

Gulyás Gergely a Kormányinfón viszont részletesen is beszélt arról, hogy mi olyankor a tennivaló, amikor késik a kártya.

Az első, amit tenni kell, hogy ki-ki megtekinti az eeszt.gov.hu portálon tajszáma szerint, hogy regisztrálták-e a betegsége vagy az oltottsága, antitestes védettsége tényét. A kancelláriaminiszter ugyanakkor tisztázta, hogy a folyamatban több ponton is van hibalehetőség, legkorábban akkor, amikor az orvos vagy az egészségügyi személyzet nem rögzíti a koronavírus-fertőzésen átesettség vagy az oltottság tényét. Ezt követően még a nyomdánál is akadhat gond, később pedig a Magyar Postánál is, de a tárcavezető kijelentette, a rendszer 96-97 százalékban jól és biztonságosan működik, még ha

a fennmaradó 3-4 százalék számszerűen most sok panaszt is generál egy jelenleg 4,5 milliós rendszerben.

A problematikus esetekre a kormány egyébként strukturális választ keres, Gulyás Gergely beszámolója szerint az operatív törzs péntek reggel 6 órai ülésén - Orbán Viktor jelenlétében - tárgyalnak a megoldásokról, a kormányfő pedig ezt követően - várhatóan fél 8-kor - a Kossuth rádióban esedékes interjújában számol be arról, miként határoztak a késő kártyák ügyében.

A védettségi igazolványok miatt egyébként még a Btk.-t is módosítani fogják (közokirathamisítás minősített esete lesz a hamis igazolás készítése vagy annak bemutatása). Ha pedig valaki oltásigazolás híján tartózkodik ott, ahol nem szabadna, bűncselekményt is elkövethet, az adott (vendéglátó)hely gazdája pedig 100 ezertől egymillió forintig terjedő pénzbírsággal és akár egyéves elzárással is számolhat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útján elsüllyedt a hadihajók Titanicja, de csaknem 400 évvel később szemtől szemben megcsodálhatjuk

Első útjára indult a maga korának egyik legmonumentálisabb hajója, de célt már nem érhetett, mert elsüllyedt, legénysége és utasai közül pedig számosan odavesztek. Nem, most nem a Titanicról lesz szó, hanem egy csaknem 300 évvel korábban épült hajóról, a Vasáról, melyet kora egyik legnagyobb hadihajónának szánt II. Gusztáv Adolf, az 1600-as évek elején uralkodó svéd király. Ahogy a Titanicnál, a nagyravágyás a Vasa esetén is katasztrófához vezetett, a hajó mindösszesen 1300 métert tett meg Stockholm partjainál. Ami azonban akkor tragédia volt, a mai nemzedékeknek történelmi szerencse, a hajó ugyanis majdnem teljes épségében megmaradt, több mint 60 éve felhozták hullámsírjából, ma pedig megcsodálható a Stockholmban külön erre a célra épített Vasa Múzeumban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×