eur:
395.42
usd:
371.94
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
A koronavírus-járvány miatt védőruházatot viselő egészségügyi dolgozók felveszik az oltásra várakozó emberek adatait a kínai kormány által szervezett sajtóeseményen Pekingben 2021. január 16-án. Az embereket később a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával oltják be.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Operatív törzs: a teraszvendégeknek nem kötelező a maszkviselés

A jövő heti nyitási lépcső számos részletszabályát ismertették az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A hét utolsó hétköznapján is beszámolt a legfrissebb járványügyi tudnivalókról az operatív törzs - a napi járványszámok közzététele után.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata részleteivel kezdett:

  • a teraszok reggel 5 és este 9.30 között lehetnek nyitva (3,5 millió beoltott után, várhatóan a jövő hét derekától)
  • fogyasztás közben nem kell maszk
  • egymilliós bírság vár a szabályszegő vendéglátóhelyekre, a fogyasztókra 5-500 ezer forintos
  • a szálláshelyeken csak a szálláshelyet foglalók fogyaszthatnak
  • a schengeni határellenőrzési szabályok maradnak
  • a határátkelés (befelé) után házi karantén alól csak két negatív PCR-teszteredménnyel lehet mentesülni.

Rendőri intézkedések csütörtökön:

  • 517 maszktalan embert találtak
  • vendéglátóhelyen és más üzletben nem volt olyan szabálytalanság, amely miatt bezárással kellett volna élni
  • még mindig sokan szegik meg a kijárási szabályokat
  • 50 446-an vannak karanténban, 6228-at rendeltek el csütörtökön, 3799 ember ellenőrizhető mobilon keresztül.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint "a harmadik járványhullám tetőzésén állunk jelenleg", de "nagyon enyhe, diszkrét csökkenést is tapasztalunk", de következtetést ebből nem lehet levonni, a szennyvízadatokban szerinte nincs javulás.

Részletesen ismertette a már reggel közzétett járványügyi adatokat, hozzátéve, hogy míg az EU-ban 17, Magyarországon 32 százaléknyian kapták meg legalább az első oltásukat.

"Bár nagyon sokan beszélnek a hőn óhajtott nyájimmunitásról, hasonlóan az influenzához az egyéni védelem a legfontosabb"

- húzta alá.

Továbbra is mindenkit az oltás beadatására buzdított, elmondva még, a 60 éven felüliek 90 százaléka már kapott oltást, az e kor alatti felnőtteknek pedig a fele, hamarosan pedig az alacsony kockázatúak is sorra kerülhetnek.

Beszélt még az R (járványterjedési) számról, ami most már 1 alá csökkent Magyarországon (0,98), egy fertőzött személy egy másik személyt képes megfertőzni.

Kijelentette: nem lesz gyors a csökkenés a fertőzöttek, halottak számában.

A gyerekekről

Fontosnak nevezte, hogy "elevenítsük fel a kézmosást", a gyerekek "ne egyenek egymás uzsonnájából", és csak egészséges gyerekek menjenek iskolába, használva a fertőtlenítőszereket.

A gyerekeket szerinte "nagyon jól meg lehet tanítani a zsebkendő használatára", illetve arra, hogy saját kulacsukat használják napközben.

Azt is javasolta Müller Cecília, hogy amikor csak lehet, tartózkodjanak a gyerekek a szabadban, közben az osztálytermekben, csoportszobákban legyen szellőztetés.

A játéktárgyakat naponta "mosogatni" kell az óvodákban, illetve fertőtleníteni.

Kérdés - válasz

- Készül-e arra a kormány, hogy ismétlő oltás legyen ősszel?

- Nincs erre még korrekt, egzakt válasz. A Pfizer épp csütörtökön közölte, hogy szükség lehet egy harmadik oltásra, de nem tudjuk most még, hogy emlékeztetőoltásra szüksége lesz-e. Egyelőre azt tudjuk, hogy most a két oltás védettséget nyújt. Nem tudjuk még, hogyan mutálódik a vírus, illetve a gyártó is folyamatosan vizsgálja az ellenanyagszinteket a vérben, és a sejtes immunitást is. Sokan vélekednek úgy, hogy ez a megbetegedés szezonális megbetegedéssé szelídül majd. De most oltani kell. Hogy a jövőben melyik vakcinával kell emlékeztető oltást adni, erre nem lehet a mai napon válaszolni, mert nincs ezzel kapcsolatban még elégséges ismeret.

Tájékoztató hétfőn lesz legközelebb.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×