eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Hogyan is ne érezzük magunkat bezárva a húsvét négy napján?

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy ki kell mondani a minket gyötrő gondolatokat, van is kinek. Húsvétra pedig szépen öltözzünk fel, és koncentráljunk arra, ami van, ne arra, ami nincs.

A közelgő húsvéti ünnepek előtt a szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy noha ez a nagy családi összejövetelek ideje, az emberek ne tartózkodjanak zárt térben, inkább mozduljanak ki az otthonukból, de ne menjenek zsúfolt helyekre. A lelki segélyvonalakra közben egyre nagyobb szükség van a koronavírus következtében.

"Az elmúlt egy évben egyre több az érdemi hívás, egyre kevesebb a téves, néma vagy zaklató kapcsolás" – mondta el az InfoRádiónak Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének elnöke.

Tavaly március-áprilisban még inkább az információhiány okozta a hívásokat, később azonban már az izoláció.

"A nyáron kevesebb lett az ilyen típusú hívások száma, ősszel viszont fokozatosan emelkedett, egészen az ünnepekig."

Tízezer fölött van a havi hívásszám, közel ezer, a legnagyobb hívásszám a Coviddal van összefüggésben.

Nagyjából azonos arányban telefonálnak nők és férfiak, elsősorban 40 és 60 év közöttiek jelentkeznek, 30 százalékban idősek, de egyre többen jelentkeznek a 18 év alatti korosztályból.

Ami pedig a hívások tartalmát illeti, arról Dudás Erika így beszélt:

"Egyrészt

a kapcsolatok hiánya jelenik meg,

valamint azok a következmények, félelmek, amelyek a munkahely megszűnésével, a kilátástalansággal vannak kapcsolatban. A rokonokkal való kapcsolattartás is beszűkült, ez is jelentkezik problémaként. Az oltások előtti különböző érzelmek és az azt követő megkönnyebbülés is megjelenik."

Perczel-Forintos Dóra klinikai szakpszichológus, a Semmelweis Egyetem tanszékvezetője szerint most a helyzetünk elfogadása a legfontosabb.

"Békéljünk meg azzal, hogy most bezárva érezzük magunkat.

Már nagyon unjuk a bezártságot és a távolságtartás, de ezen nem tudunk változtatni, azon igen, hogy ezzel a helyzettel elfogadóak vagyunk,

türelmesek" – mutatott rá.

Jön most egy négynapos ünnep, van szabadidő, ki tudunk menni a szabadba, a természetbe, és húsvét ünnepén is elgondolkodhatunk, hogy az életünkben mi az értékes, "próbáljunk arra koncentrálni, ami van, ne arra, ami nincs" – adott tanácsokat a szakértő.

Dudás Erika még azt is megjegyezte, hogy a gyötrő gondolatok kimondása megkönnyebbülést okoz a hívók számára, "van valaki, aki meghallgat a vonal másik végén".

A klinikai szakpszichológus azt is ajánlja, hogy az ünnepekre öltözzünk fel szépen.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×