INFORÁDIÓ
2021. február 27. szombat
Ákos, Bátor

egészségügy

orvosi ügyelet

mentőszolgálat

átalakítás

Átalakul az orvosi ügyeleti rendszer

Átalakul az orvosi ügyeleti rendszer

Infostart

És már nem is kell sokat várni rá.

Napirenden van az ügyeleti rendszer újragondolása - mondta Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alapellátási főigazgató-helyettese egy háziorvosi szakmai fórumon a napokban a Medicalonline beszámolója szerint.

A szervezet álláspontja szerint nincs értelme párhuzamosan futó rendszerek fenntartásának (háziorvosi ügyelet, mentés, sürgősségi ellátás), a háziorvosi ügyeletek fenntartásában és megszervezésében szövetségre kényszerített önkormányzatok – amelyek 80 százaléka szabadulna a feladattól – is gyakran keverednek konfliktusba, aminek az ellátás esik áldozatul. Azt írták, a rendelkezésre álló forrás nem kevés, csak az elosztása rossz: a kevesebb, könnyebb feladatot ellátóknak jut belőle több.

A mentők szerződnének az ügyeletben részt vevőkkel

Ezért egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításában gondolkoznak, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemeltetne, és járási szinten szervezne. Az OMSZ szerződne az orvosokkal, rezidensekkel, mentőtisztekkel és kiemelt kompetenciájú ápolókkal (APN).

Járásonként egy szakorvos venne részt az ügyeletben supervisorként,

a hátteret az OMSZ diszpécserszolgálata adná, akik egy ellenőrző lista alapján kérdezik ki a beteget az aktuális állapotáról. A helyszíni triázsolás a mentőtisztek, kiemelt kompetenciájú ápolók feladata lenne.

Az ellátási egység a járás lenne, centruma a járási központban lévő kórház, járóbeteg-szakellátó, vagy ennek híján a mentőállomás.

Az OKFŐ alapellátási főigazgatója szerint ez az átszervezés minőségi előrelépést jelentene a sürgősségi ellátásban, a betegbiztonság és a betegelégedettség is nőne.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018