eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Már Magyarországon is azonosították a brit vírusmutációt - a nap hírei

Továbbra sincs megállapodás a minimálbérről. Olaszországban kilépnek a kormányból Matteo Renzi miniszterei.

Már Magyarországon is azonosították a brit vírusmutációt három beteg mintájában - jelentette be az operatív törzs tájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta azt is: bár a járványügyi adatok napok óta kedvező tendenciát mutatnak, de ez nem ad okot bármiféle lazításra. Közben Müller Cecília is megkapta a koronavírus elleni Pfizer védőoltást. A tájékoztatón az is elhangzott, hogy péntektől csak kötelező elektronikus regisztrációval lehet belépni Ausztriába.

Újabb csoportokban kezdődik célzott tesztelés. Most hétvégén a gyermekvédelemben és a szociális ellátásban dolgozókat tesztelik - közölte az operatív törzs tájékoztatóján a területi közigazgatásért felelős államtitkár. György István hozzátette: mintegy 47 ezer dolgozó számra biztosított a tesztelés lehetősége a hétvégén. Jelentkezni legkésőbb január 15-én délután 2 óráig lehet.

Egy nap alatt újabb 1358 embernél mutatták ki a koronavírus fertőzést Magyarországon. 95 többségében idős, krónikus beteg halt meg a szövődményekben. 4870 embert ápolnak kórházban, közülük 339-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma kicsivel több mint 119 ezer. A járvány kezdete óta már csaknem 346 ezren kapták el a vírust, a halálos áldozatok száma eléri csaknem a 11 ezret.

A lélegeztetőgépekért folytatott tavaszi versenyfutáshoz hasonló verseny zajlik most a vakcinák beszerzéséért, azzal a különbséggel, hogy most néhány, jól beazonosítható gyártótól lehet vásárolni - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Menczer Tamás, az Inforádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: ilyenkor gyorsnak és mozgékonynak kell lenni, ezért Magyarország egyedül tárgyal a lehetséges orosz, kínai és izraeli szállítókkal. Szólt arról is, hogy a magyar kormány jó kapcsolatra készül az új amerikai adminisztrációval.

Továbbra sem állapodtak meg a 2021-es minimálbérről a munkaadók és a munkavállalók. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Portfolio-nak elmondta, hogy a tárgyaláson 3 százalékos emelést javasoltak, de a 4 százalékos növekedést is elfogadhatónak tartották volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének elérni. Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta: a jövő héten újra összeülnek.

Érdemi tárgyalásokra kéri a kormányzatot és Budapest vezetését a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács, mert szerinte teljes kompenzációra van szükség az iparűzési adó megfelezése miatt. Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes az InfoRádióban elmondta: az elfogadott költségvetéshez képest további jelentős forrásvesztést okoz a Fővárosi Önkormányzatnak a kormány év végi döntése, amely a főváros működőképességét veszélyezteti. Csütörtökön a tervek szerint az Önkormányzati Szövetségek tartanak egyeztetést a kormánnyal.

A Fitch Ratings arra számít, hogy jelentősen gyorsítja a közép-európai uniós gazdaságok kilábalását az Európai Unió helyreállítási alapja. Az országcsoporton belül 2022-ben a magyar GDP növekedhet a leggyorsabb ütemben. A nemzetközi hitelminősítő elemzői kiemelik, hogy a tizenegy közép- és kelet-európai tagállam mindegyike a Next Generation néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap térítésmentes juttatásainak nettó kedvezményezettje lesz.

Lengyelországban március végéig az idősek mintegy felét tervezik beoltani a koronavírus ellen. A rendelkezésre álló vakcinák havi egymillió oltást tesznek lehetővé. A kormányzati tájékoztatás szerint a kormány felkészült havi 3,7 millió oltás beadására, a kapacitás kihasználását azonban a szállítmányok ütemezése havi egymillió oltásra korlátozza. A remények szerint az oltási kampány a második negyedévben felgyorsulhat.

A brit kormányfő szerint már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei. Boris Johnson a londoni alsóházban tartott szakbizottsági meghallgatásán beszélt erről. Nagy-Britanniában már harmadik napja 50 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki tesztekkel. Továbbra is a kormányzati cél, hogy a 68 millió lakosú Egyesült Királyságban 16 millióan megkapják a vakcinát a jövő hónap közepéig.

Elrendelte az orosz lakosság tömeges beoltását Vlagyimir Putyin elnök. A vakcinázás a jövő héten kezdődik. Oroszországban december eleje óta oltják az embereket, de eddig csak meghatározott csoportok, orvosok, pedagógusok, idősek kapták meg a védőoltást. Az esetek többségében az elsőként regisztrált Szputnyik V vakcinát használtak.

Argentin sajtóértesülés szerint Ferenc pápa is megkapta a koronavírus elleni oltást. A Szentszék egyelőre nem erősítette meg a hírt, csak annyit jelentett be, hogy a Vatikánban is megkezdik az oltások beadását, és a 84 éves katolikus egyházfőt is készülnek beoltani. A pápai államban az ottani mintegy 800 lakó, illetve a körülbelül háromezer alkalmazott és családtagjaik kapják meg a Pfizer/BioNTech védőoltását.

Olaszországban kilépnek a kormányból az Élő Olaszország párt vezetője, Matteo Renzi miniszterei. A Giuseppe Conte vezette kabinet ezzel elveszíti parlamenti többségét. A miniszterelnök vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×