eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője sajtótájékoztatót tart Rómában 2021. január 13-án, ahol bejelentette, hogy pártjának miniszterei kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Bukhat az olasz kormány

Matteo Renzi, az Élő Olaszország párt vezetője szerdán bejelentette, hogy pártjának miniszterei lemondanak és kilépnek Giuseppe Conte kormányából, amely így elveszíti parlamenti többségét.

Conte több út között választhat: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Előzőleg, a szerda hajnalig tartó kormányülésen a több mint kétszáz milliárd eurót kitevő helyreállítási csomag végleges felhasználási programját az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) elfogadta, de az Élő Olaszország (IV) tartózkodott.

A kormányban Renzinek két minisztere volt eddig, Elena Bonetti a családügyi és Teresa Bellanova a mezőgazdasági tárca élén, valamint egy külügyi államtitkár.

Matteo Renzi szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy

a Conte-kormány nem tartja be a demokratikus szabályokat, és szerinte már két hónapja kormányválság van.

Bejelentése előtt Giuseppe Conte még azt mondta, hogy "az utolsó pillanatig dolgozni fog" a kormánykoalíció fenntartásán. Conténak a szenátusban volt szüksége Renzi pártjának támogatására. Az alsóházi képviselők között elegendő szavazatra számíthat.

Conténak mintegy tizenöt voksra van szüksége többségének fenntartására, amelyet kormányon és ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok biztosíthatnak számára. A kormányfő hetek óta dolgozik azon, hogy az Élő Olaszország szenátorait más pártok tagjainak szavazataival helyettesítse.

A jobbközép ellenzéket vezető Matteo Salvini "szürreálisnak" nevezte a kormányvitákat a járványhelyzetben. "A Conte-kormánynál még Pinokkió kék tündére is jobban vezetné az országot" – hangoztatta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×