eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkos gyalogos Londonban 2020. október 29-én. Egy friss tanulmány szerint Nagy-Britanniában a koronavírusos fertőzöttek száma kilenc naponta duplázódik, és jelenleg 96 ezren kapják el naponta a vírust az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Brexit: aki nem rendezi a státuszát, könnyen szembetalálhatja magát a hatóságokkal

A brexitet rendező megállapodás értelmében nehezebb lesz a munkavállalás az Egyesült Királyságban a magyarok számára. A jövőben egy olyan pontrendszernek kell megfelelniük, amiben előnyt jelent a magasabb szakképzettség és a nyelvtudás. A jövőben nehezebb lesz bekerülni a brit egyetemekre is.

A kilépési megállapodás a már az Egyesült Királyságban élők helyzetét is szabályozza, és ennek értelmében rendezniük kell a státuszukat: minden európai uniós állampolgárnak, tehát a magyaroknak is, online formában regisztrálniuk kell magukat, és attól függően, hogy ki mennyi időt töltött már el korábban az országban, letelepedett vagy előzetes letelepedési státuszt fog kapni. Vagyis a megszokott mederben folytathatják az életüket Nagy-Britanniában, továbbra is dolgozhatnak és ki-be tudnak lépni majd a jövőben is, ahogyan eddig is tették. A már korábban eltöltött idő bevallásokkal, közüzemű számlákkal és egyéb módon igazolható a hatóságok számára, egészen jövő év júniusának végéig.

Kumin Ferenc londoni nagykövet az InfoRádió kérdésére arra is kitért, hogy a letelepedett és előzetesen letelepedett státusz között a jogok tekintetében, hogy hogyan tartózkodhat az Egyesült Királyságban, miként léphet ki-be és hogyan vállalhat munkát,

különbség nincsen, hanem az időtávokban van különbség:

tehát, hogy még mennyi időt kell még a szigetországban tartózkodnia, illetve mennyi időre hagyhatja el az Egyesült Királyságot anélkül, hogy elveszítené a státuszát.

Akik viszont január 1-je után terveznek kitelepedni, vagy fél évet meghaladó hosszúságú oktatásban részt venni, azoknak már vízumra lesz szükségük.

Fontos változás továbbá, hogy

az európai uniós állampolgárság nem jelent majd előnyt,

ugyanúgy kell majd versenyezni a munkavállalási vízumért, mint a világ más országaiból érkezőknek, miután a britek pontrendszer alapján működő szisztémát kívánnak bevezetni. Ugyanakkor a jó nevű egyetemeken tanulni kívánó diákoknak is szükségük lesz diákvízumra, aminek természetesen lesz költségvonatkozása is. Tehát lényegesen

több odafigyelést jelent majd január 1-től a tanulmányok megkezdése is, mint ami eddig megszokott volt.

Kumin Ferenc a pontrendszerre kitérve megjegyezte, várhatóan azokat a területeket fogják a britek preferálni, ahol munkaerő-hiány van, ide értve a magas képzettségeket, valamint az egészségügyhöz kötődő munkaköröknek a teljes spektrumát. De előnyt jelenthet a megfelelő szakképzettség és a nyelvtudást. Kiemelte, a turista vagy üzleti tárgyalásra irányuló sima beutazás Nagy-Britanniába nem teszi majd lehetővé a munkavállalást. „Tehát, aki nem rendezi a státuszát, az könnyen szembetalálhatja magát a hatóságokkal.”

A jó hír, hogy a sima utazáshoz, vagy a hat hónapnál rövidebb oktatási programon való részvételhez nem lesz szükség továbbra sem vízumra, amit egészen szeptember végéig személyi igazolvánnyal is megtörténhet, majd ezt követően útlevéllel.

A részletszabályokról a brexit.kormany.hu lehet tájékozódni, illetve a magyar nagykövetség honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×