eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Az EP is fokozza a nyomást a brexittárgyaláson: ultimátumot adtak a ratifikáláshoz

Az Európai Parlament idén már nem tudja ratifikálni a leendő EU-brit kilépési megállapodást, ha annak szövege vasárnapig nem jut el az EU képviselőihez.

Az erről szóló határozatot a parlament plenáris ülése fogadta el, tovább fokozva a nyomást a két tárgyalóküldöttségen a még hiányzó közös nevezők megtalálására. Manfred Weber, a néppárti frakció elnöke, aki az állásfoglalást parlamentnek elfogadásra javasolta, azzal indokolta a testület követelését, hogy

egy ilyen nagy jelentőségű, hosszú távra meghatározó következményekkel bíró dokumentum jóváhagyásához elengedhetetlen az elfogadók érdemi tájékozódása, márpedig egy többszáz oldalas jogi szöveg esetében ehhez nem elég egy-két nap.

A képviselőtestület egyúttal megerősítette, hogy amennyiben időben eljut hozzájuk a szöveg, a parlament kész lesz 28-án rendkívüli plenárist tartani a szerződés jóváhagyása érdekében. (A kép teljességéhez tartozik, hogy a korábbi európai parlamenti vörös vonalak között szerepelt azt is, hogy az EP csak akkor kész jóváhagyását adni a szerződésre, ha előzőleg a brit parlament már azt elfogadta. Ahogy fogy az idő, erről az elvárásról az utóbbi napokban nem esett szó, de látványosan nem is ejtette senki.)

A Michel Barnier és David Frost vezette európai uniós és brit delegációk pénteken is tárgyaltak Brüsszelben, miközben politikai szintről továbbra is az az üzenet ismétlődik – Ursula von der Leyen bizottsági elnök és Boris Johnson miniszterelnök egyaránt nyilatkoztak, az utóbbi néhány órával ezelőtt manchesteri látogatása során -, hogy bár az utolsó órákban sikerült „jelentős haladást elérni”, de a még nyitott ügyeknél változatlanul nagyok a távolságok. Az is visszatérő elem, hogy bár nem szeretnék, de nem is tudják kizárni a megállapodás nélküli kilépés bekövetkeztét.

A nyitott ügyek között a folyamatosan napirenden lévő halászati kérdés mellett az EU finanszírozási terveit heteken át blokkoló politikai viták megszűntével – és ezzel a tervbe vett 750 milliárd eurós helyreállítási alap előkészületeinek formális beindításával – brit részről ismét elővették az állami támogatások kérdéskörét is. E szerint, úgymond versenyt torzító hatású, és ennyiből

az egységes piaci egyenlő esélyeket kikezdő lehet, ha az európai uniós oldal az újrakezdés alapból elkezdi jelentős volumenű támogatásban részesíteni a járványban súlyos gazdasági vesztségeket szenvedett uniós üzleti vállalkozásokat.

A kérdés azért is kényes, mert az „utolsó órák jelentős haladására” tett megelőző nyilatkozatok éppen a piaci esélyegyenlőségek jegyében tett brit engedményekre is utaltak (így brit részről készséget jeleztek a szabályozási környezet változásait figyelembe vevő majdani felülvizsgálati rendszerek beépítésére is).

Ami az Európai Parlament ultimátumát illeti, annak jelentősége inkább politikai, mint jogi – mutatnak rá szakértők. A gyakorlatban ugyanis még akkor is marad egy kiskapu az időben megkésett megállapodás érvényesítésére, ha azt idén még nem véleményezi az unió képviselőtestülete. Ez esetben az egyezség lényegi részét ideiglenes jegyzőkönyv formájában kezdik végrehajtani a felek – feltéve, hogy a megállapodást amúgy mind brit, mind pedig az EU-huszonhetek teljes köre formálisan elfogadta –, és a formális szavazást januárban tartja meg az Európai Parlament.

A jogilag lehetséges megoldástól ugyanakkor az Európai Bizottság – amelyik formálisan az EP felé tartozik elszámolással – politikai alapon meglehetősen ódzkodik, kerülni igyekezvén, hogy utólag állítsák kész helyzet elé az EU képviselőit.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×