eur:
392.93
usd:
366.51
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Roncsolja a daganatos nők immunrendszerét a stressz

Kónya Ilona szerint a kezelés alatt álló nőknek meg kell tartani a korábbi szerepeket, illetve nem szabad bezárkózniuk sem, ami viszont a jelenlegi járványos helyzetben rendkívüli módon fenyegeti a betegeket: irány az online tér!

Dupla mennyiségű stresszt élnek meg a daganatos, így a mellrákkal küzdő betegek is a pandémiás időszakban, hiszen a betegség okozta feszültséget tovább fokozza a járvány körüli aggodalom. Kónya Ilona, az Avon Mellünk Egészségéért Program szakértője az egymás iránti felelősségvállalásra és a lelki egyensúly fontosságára hívta fel a figyelmet.

"Azok a nők, akik éppen kezelést kapnak, csökkent immunműködésűek a kezelés mellékhatásaként. Emellett van egy folyamatos lelki megterhelés,

a kapcsolódó stressz pedig szintén rontja az immunfunkciónkat"

– vázolta az InfoRádióban Kónya Ilona, az Uzsoki utcai Kórház onkoradiológiai osztályának klinikai szakpszichológusa.

A nők most "nagyon-nagyon veszélyeztetettek" szerinte, sokan dolgoznak, sokaknál nem is látszik a betegség, nem is gondolnánk róluk a buszon vagy az utcán, hogy esetleg valamilyen kezelést kapnak. A társadalom az ő védelmükért is sokat tehet, de az érintetteknek is van feladatuk a megelőzés érdekében.

"Fontos az egyensúly megtalálása, a korábbi szerepek megőrzése. Meg kell találni a megfelelő munkamódot – home office, részmunkaidő –, és rendszeresen kell mozogni; fontos a fizikai aktivitás. Illetve

sokat kell tennünk a társas izoláció csökkentése érdekében is"

Ma már minden onkológián dolgozik szakképzett onkopszichológus, és sokan dolgoznak online is, illetve otthon lehet online tanfolyamokon részt venni, közösségekhez csatlakozni, ezek szintén mind segítenek.

"Kell lennie a napban egy olyan szakasznak, ami csak rólunk szól, a saját feltöltődésünkről. Hogy ez relaxáció, imádkozás, tornázás, olvasás, másodlagos. Lehet különleges ebédet rendelni vagy vacsorát, és felöltözni hozzá szép ruhába, ugyanúgy, mintha étterembe mennénk" – ecsetelte Kónya Ilona.

A gyógyulásnak persze komoly hányada fizikai és orvosi folyamat, de ami az ember testében történik, azzal szembe kell nézni, ebben pedig a lelki egyensúlynak nagy szerepe van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nyomás alatt a Boeing

Nyomás alatt a Boeing

A Boeing repülőgépgyártó ismét nyomás alá került, miután az S&P a héten másodszor is felülvizsgálta és "stabilról" "negatívra" módosította a kilátásokat, amit egy januári kabinpanel-robbanás és a legnépszerűbb repülőgépük gyártásának lassítása, valamint a fokozott termelés bizonytalanságok és vezetőségi változások váltottak ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×