eur:
385.31
usd:
354.9
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Takarítócég munkatársa fertőtleníti a széket az egyik tanteremben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

PDSZ: az iskolák teljes bezárása az egyetlen megoldás

Összeomlás közeli állapotok uralkodnak az oktatásban, intézmények hosszú sora jelzi a megbetegedések számának ijesztő növekedését – közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

Vannak olyan intézmények, ahol már a pedagógusok több mint 25 százaléka van táppénzen, esetleg valami mód sikerült elintéznie, hogy ne kelljen megjelennie, mert nagyon erősen tart a fertőzéstől – fogalmazott az InfoRádiónak Nagy Erzsébet. A PDSZ úgy véli, nagyon sok osztályban bukkant föl a Covid, miközben közel sem kielégítő a kontaktutatás, és ez sok bizonytalanságot eredményez.

Nem tisztázott például, hogy milyen körülmények között lép be a pedagógus az osztályba. Sok esetben ugyanis, ha egy diákról kiderül, hogy koronavírusos, napokig nem történik semmi, miután hosszú és bonyodalmas az eljárás.

Valahol fenn, távol az intézménytől döntenek, miközben az iskolának működnie kellene, de lassan nincs kivel

– panaszolta a szakember.

A PDSZ szerint – miután már az egészen kis településekről is „brutális” adatok érkeznek a festőzöttségről –, „elment az a vonat”, hogy az intézményre bízzák, hogy mikor döntenek a digitális munkarendre történő átállásról, és

az egyetlen megoldás a teljes zárás.

A legalább két hétig tartó zárás idején pedig meg kellene szervezni a tömeges tesztelést, valamint a nyomon követést is rendesen kellene végezni: magyarán azonnal elkülöníteni a fertőzötteket. „Így tudnánk talán a járvány legdurvább fázisában megmenteni a későbbiekben legalább az alsó tagozatok és az óvodák működését, annak érdekében, hogy a szülőknek ne kelljen sokáig otthon maradniuk” – fogalmazott a szakszervezet országos választmányának tagja, megismételve: bár a végsőkig kívánták védeni az alsó tagozatot és az óvodát, mára olyan szintű a fertőzöttség, köszönhetően „a kormány elmaradt lépéseinek”, hogy mindenképp muszáj lenne egy szünetet beiktatni.

A PDSZ azt is kérte a kormánytól, ami a szomszédos országokban megvalósult, hogy biztosítsanak a munkáltatóknak és munkavállalóknak segítséget ahhoz, hogyha mégis időszakosan otthon kell maradni a gyerekkel, ne valljanak munkanélkülivé a munkavállalók és ne lehetetlenüljenek el a munkáltatók. Erre ráadásul EU-s források is vannak, ezért nem értik, hogy a kormány miért nem költ erre. Hogy miért nem döntenek úgy, hogy keresőképtelennek minősüljön az, aki az egészséges gyerekével kényszerül otthon maradni, és miért nem kap kiegészítő támogatást a táppénzére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×