INFORÁDIÓ
2021. június 23. szerda
Zoltán

oktatás

iskola

pedagógus

pdsz

koronavírus

kontaktkutatás

tesztelés

Takarítócég munkatársa fertőtleníti a széket az egyik tanteremben az őszi szünetre időzített nagytakarításon a fővárosi III. kerületi Krúdy Gyula Angol - Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában 2020. október 28-án. Fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolában a héten a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként. A hétfőtől péntekig tartó takarítás során portalanítanak és felületfertőtlenítést végeznek, különös tekintettel a padlózatra, bútorokra, ajtókra, padokra és székekre. A takarításnál ózongenerátoros fertőtlenítést is végeznek, amelyhez az eszközt a tankerület biztosítja.

PDSZ: az iskolák teljes bezárása az egyetlen megoldás

Összeomlás közeli állapotok uralkodnak az oktatásban, intézmények hosszú sora jelzi a megbetegedések számának ijesztő növekedését – közölte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja.

Vannak olyan intézmények, ahol már a pedagógusok több mint 25 százaléka van táppénzen, esetleg valami mód sikerült elintéznie, hogy ne kelljen megjelennie, mert nagyon erősen tart a fertőzéstől – fogalmazott az InfoRádiónak Nagy Erzsébet. A PDSZ úgy véli, nagyon sok osztályban bukkant föl a Covid, miközben közel sem kielégítő a kontaktutatás, és ez sok bizonytalanságot eredményez.

Nem tisztázott például, hogy milyen körülmények között lép be a pedagógus az osztályba. Sok esetben ugyanis, ha egy diákról kiderül, hogy koronavírusos, napokig nem történik semmi, miután hosszú és bonyodalmas az eljárás.

Valahol fenn, távol az intézménytől döntenek, miközben az iskolának működnie kellene, de lassan nincs kivel

– panaszolta a szakember.

A PDSZ szerint – miután már az egészen kis településekről is „brutális” adatok érkeznek a festőzöttségről –, „elment az a vonat”, hogy az intézményre bízzák, hogy mikor döntenek a digitális munkarendre történő átállásról, és

az egyetlen megoldás a teljes zárás.

A legalább két hétig tartó zárás idején pedig meg kellene szervezni a tömeges tesztelést, valamint a nyomon követést is rendesen kellene végezni: magyarán azonnal elkülöníteni a fertőzötteket. „Így tudnánk talán a járvány legdurvább fázisában megmenteni a későbbiekben legalább az alsó tagozatok és az óvodák működését, annak érdekében, hogy a szülőknek ne kelljen sokáig otthon maradniuk” – fogalmazott a szakszervezet országos választmányának tagja, megismételve: bár a végsőkig kívánták védeni az alsó tagozatot és az óvodát, mára olyan szintű a fertőzöttség, köszönhetően „a kormány elmaradt lépéseinek”, hogy mindenképp muszáj lenne egy szünetet beiktatni.

A PDSZ azt is kérte a kormánytól, ami a szomszédos országokban megvalósult, hogy biztosítsanak a munkáltatóknak és munkavállalóknak segítséget ahhoz, hogyha mégis időszakosan otthon kell maradni a gyerekkel, ne valljanak munkanélkülivé a munkavállalók és ne lehetetlenüljenek el a munkáltatók. Erre ráadásul EU-s források is vannak, ezért nem értik, hogy a kormány miért nem költ erre. Hogy miért nem döntenek úgy, hogy keresőképtelennek minősüljön az, aki az egészséges gyerekével kényszerül otthon maradni, és miért nem kap kiegészítő támogatást a táppénzére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

PDSZ: az egyetlen megoldás a teljes zárás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018