eur:
394.04
usd:
368.35
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Urnazárás az önkormányzati választáson a XII. kerületi Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben 2019. október 13-án. Reggel hat órakor megkezdődött a voksolás a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Visszakerült Izsák élére a régi polgármester - íme a vasárnapi időközik eredményei

A szavazások között több is volt, amelyet a járvány miatt kellett elhalasztani. Az összes voksoláskor rendkívüli biztonsági intézkedések voltak érvényben.

A szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeztek el, a szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viseltek, és erre kérték a választópolgárokat is. Sorban álláskor legalább 1,5 méter távolságot kellett tartani, és azt kérték, minden szavazó vigyen magával saját tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak ezúttal is mozgóurnát kérhettek.

Régi-új polgármester került Izsák élére: azt a Mondok Józsefet (Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum) választották a Bács-Kiskun megyei település polgármesterévé a vasárnapi időközi önkormányzati választáson, aki 1998-tól öt cikluson át, összesen 21 évig vezette a települést, és 2019-ben is indult a tisztségért.

Tavaly ősszel 39 szavazattal a független Kutas Tibor nyerte meg a választást, aki idén június 18-án, közösségi oldalán jelentette be, hogy még aznap lemond tisztségéről.

Mondok József ellen a Kecskeméti Járásbíróságon költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt per van folyamatban. A vád szerint a volt polgármester 35 millió forint pályázati támogatásból vadászházat építtetett, ahova feleségével beköltözött. A per tárgya az is, hogy az önkormányzat jogtalanul vett igénybe csaknem 1 millió forint értékű támogatást egy olyan közfoglalkoztatottra, aki a vadászházban dolgozott.

Az izsáki önkormányzat jegyzője, Nagy Attila Egon közölte, hogy a szavazóköri jegyzékben 4822 választópolgár szerepelt, közülük 2548-an jelentek meg a hat szavazókörben. Mondok József 1491 szavazatot szerzett, míg Varga Istvánra (független) 1035-en voksoltak, 22 szavazat érvénytelen volt.

Hét független jelölt közül Szaniszló Jánost választották a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szendrő polgármesterévé. A vasárnap rendezett időközi önkormányzati választást azért írták ki, mert a kisvárost vezető független Dolányi János lemondott posztjáról. A választási névjegyzékben szereplő 2978 szendrői közül 1653-an voksoltak, a részvételi arány 54,6 százalék volt, Szaniszló János 834 voksot kapott.

Birinyi László lett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vatta új polgármestere. A posztért öt független jelölt indult a vasárnapi időközi önkormányzati választáson. A választást azért írták ki, mert a múlt év októberi önkormányzati választás előtt Korán István Attila polgármester-jelölt elhunyt, amikor már lezárult a jelöltállítás, így nem lehetett helyette másik jelöltet indítani, az egyedüli jelölt pedig nem lépett vissza. A testület ezért júniusban feloszlatta magát, hogy a választók több polgármester-jelölt közül választhassanak.

A 706 választásra jogosult vattai lakos közül 492-en éltek szavazati jogukkal, a részvételi arány 69,5 százalékos volt. A polgármesteri tisztséget Birinyi László 267 szavazattal nyerte el.

A Pest megyei Ráckevén két egyéni választókerületben is képviselőválasztás volt: az 5. számú választókerületben Csernáné Rózsa Mária (Közösen Együtt a Városért Egyesület) márciusban lemondott, a helyére Gudra Zsuzsanna (Fidesz-KDNP) került (63 szavazat, 43,45 százalék).

A 6. számú választókerület képviselője, Bobek Gábor József (Fidesz-KDNP) januárban elhunyt, az ő posztját a vasárnapi voksolás eredményeképp Bécsi Balázs (Fidesz-KDNP) tölti be a jövőben (110 szavazat, 51,64 százalék).

A Bács-Kiskun megyei Kalocsán a 7. számú egyéni választókerületben is képviselő-választást tartottak, mivel a választókerület eddigi képviselője, Jánosi György (Fidesz-KDNP-Kalocsa Jövőjéért Egyesület) márciusban lemondott. A legtöbb szavazatot Dr. Vincze András (független) jelölt kapta (397 szavazat, 55,52 százalék).

A Hajdú-Bihar megyei Hajdúnánáson szintén haláleset miatt rendeztek képviselőválasztást, az 5. számú választókerület tavaly októberben megválasztott képviselője, Éles András (Hajdúnánásért Egyesület) júniusban hunyt el. A helyére Kocsis Áron független jelölt került (434 szavazat, 52,54 százalék).

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×