eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Utasok a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én. A reptéren a forgalom jelenleg a koronavírus-járvány előttinek csupán a töredéke, de hétről hétre több járat és utas fordul meg itt. Júliusra már csaknem tízezerre nőtt a napi utasszám, ami jelentős növekedés júniushoz képest, amikor a teljes havi forgalom 84,4 ezer utas volt, az egy évvel korábbi 1,5 millióval szemben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Falus András: nem biztonságos olyan országok szomszédjának lenni, ahol fokozódik a járvány

Az uszodák járványügyi szempontból különösen veszélyesek, és még a zsúfolt strandokon is maszkot kell viselni – figyelmeztetett az InfoRádiónak nyilatkozó Falus András immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. A szakember szerint bár megugrott az elmúlt napokban Magyarországon a fertőzésszám, de ebből nem lehet messzebb menő következtetéseket levonni. A szomszéd országokban azonban elkezdődhetett a második hullám, így óvatosnak kell lennünk.

Falus András immunológus szerint a hazai koronavírus-járvány adatai ismeretében nehéz bármilyen következetest levonni, ugyanakkor a környező országok, kiváltképp Ukrajna, amely piros besorolást kapott, mindenképpen óvatosságra figyelmeztetnek, és

ha valamit szigorítani kell, akkor az a beutazások ellenőrzése.

A szakember megjegyezte, nem teljesen ért minden színbesorolást, példaként említve az Egyesült Államokat, amely sárga jelenleg, azzal együtt, hogy a napi értékek mind a mai napig nőnek.

Falus András emlékeztetett, globálisan – a WHO, illetve a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem „hihetetlenül pontos” számai alapján – napi negyedmillió fővel növekszik a Covid-fertőzések száma, Magyarország pedig – földrajzi környezetét tekintve – egy olyan régióban található, ahol a jelek szerint a vírus második hulláma vette kezdetét, ami bár biztosan nem állítható, de feltehetően a nyitásra, elsősorban az utazásokra vezethető vissza, ezért ennek szigorítását – minden gazdasági kárát egybevéve is – fontosnak tartaná az immunológus.

A szakember szerint egyértelmű, hogy a hazai számok emelkedése a nyitásnak köszönhető, azzal együtt, hogy megérti a politikát, illetve a kormányzati kétségeket, amelyben nemcsak az egészségügyi szempontokat, hanem szociálpszichológiai, gazdasági és a munkanélküliséggel kapcsolatos aspektusokat is figyelembe kell venni. Falus András szerint, míg az első pillanatban kicsit túl lett reagálva márciusban a helyzet, amit természetesen az olasz, francia, vagy spanyol állapotokat tekintve nagyon is érthetőnek tart, addig most egy kicsit viszont túl könnyedén történik a nyitás.

Bár nem budapesti, de néhány napja járt a fővárosban, és tapasztalata szerint, ugyan a metrón szinte nem látni embert maszk nélkül, a boltokban, üzletekben, de akár a BKV-megállókban annál többet.

Külön nagy problémaként említette a strandokat,

de nem a maszkviselés hiánya végett, hanem azért, hogy egyáltalán nyitva lehetnek. Fürdés közben, különösen egy nem nyílt vizes strand, vagy uszoda esetében nagy veszélyt lát – fogalmazott Falus András, aki az éttermeket is túlságosan zsúfoltnak érzi. A maszkviselésre visszatérve megjegyezte,

nemcsak a zárt helyeken tartaná érdemesnek, hanem mindenhol, ahol néhány méteren belül több ember tartózkodik.

A Magyar Tudományos Akadémia tagja arra is felhívta a figyelmet, „ha nem tesztelünk sokat, az eredmény is kicsi lesz”. Elhibázottnak tartja, hogy nem közlik, hány emberből jönnek ki a napi értékek, illetve mely gócpontokból származnak, miközben ezeket hihetetlenül fontosnak tartaná. Ugyanakkor a most ismert napi fertőzések száma alapján azt lehet mondani,

Magyarország nincs akkora veszélyben,

azonban nem igazán biztonságos olyan országoknak a szomszédságában lenni, amelyekben fokozódnak a fertőzések számai, jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×