eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
dr. Jakab Ferenc virológus
Nyitókép: Gűth Ervin

Jakab Ferenc: még senki se rohanjon a patikába orrspray-ért

Olyan, jelenleg egy allergia elleni orrspray-ben megtalálható hatóanyagot azonosítottak pécsi és osztrák kutatók, amely a későbbiekben akár a koronavírus-fertőzés kezelésében lehetséges gyógyszerként is alkalmazható lesz, de egyelőre a laboratóriumi vizsgálatoknál tartanak – mondta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

"Az osztrák Cebine biotechnológiai céggel a járvány közepén elkezdtünk egy olyan vizsgálatot, amelynek az volt a lényege, hogy már meglévő gyógyszeralapanyagokat és hatóanyagokat tesztelünk a koronavírus-fertőzéssel szemben. Ezek a hatóanyagok közül az egyik, az azelasztin nagyon jó hatásfokkal csökkentette a vírus fertőzését" – mondta az InfoRádióban Jakab Ferenc.

A virológus közölte, még csak laboratóriumi kémcsőkísérleteknél tartanak, de azt tapasztalták, hogy ezzel a hatóanyaggal kezelve a vírusos sejteket drasztikusan csökkent a fertőzött sejtek száma. Ráadásul az is megfigyelhető volt, hogy a jelenleg orrspray-ben alkalmazott dózisnak a töredéke már hatékony volt a vírusfertőzéssel szemben. Ha a klinikai vizsgálatokban is igazolódik a hatóanyag hatásossága, akkor a betegek kezelésében is fontos szerepet kaphat.

"Ez a hatóanyag nem véd meg a vírusfertőzéstől, csak a már megfertőződött emberek szervezetében segíthet, de egyelőre csak így feltételes módban – hangsúlyozta Jakab Ferenc, és hozzátette: – Nagyon szépen megkérek mindenkit, hogy

ne rohanjon a patikába, és ne vásárolja fel szegény allergiások elől most az orrspray-t, mert nem véd meg a vírusfertőzéstől."

A virológus szerint azért is ígéretes ez a kutatás, mert ez egy engedélyezett, forgalomban lévő hatóanyag, ezért ha a klinikai vizsgálatok is igazolják a laboratóriumi eredményeket, akkor sokkal könnyebben és gyorsabban lehet bevonni a terápiás célú alkalmazásba.

Azt viszont egyelőre nem tudta megmondani, hogy mikor lehet ebből bevethető gyógyszer, most a kutató szerint az a fontos, hogy a klinikai vizsgálatok minél hamarabb elinduljanak, és pozitív eredménnyel záruljanak, Ha ez megtörtént, akkor lehet elgondolkodni az alkalmazásán. Ez egy hosszú folyamat eredménye lehet majd – tette hozzá.

"Egy olyan vírussal állunk szemben, amelynek a kutatása nagyon fontos, és minden aprónak tűnő eredmény is fontos lehet. Képzeljünk el egy hatalmas puzzle-t, amelyhez az egész világ és az összes kutató hozzátesz egy kicsit darabot.

Lehet, hogy a mostani felfedezés csak egy nagyon pici darabja ennek a puzzle-nek, de lehet, hogy nagyon fontos része lesz ahhoz, hogy a teljes képet lássuk"

– mondta a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportjának vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×