INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 28. hétfő
Vencel

szabó zsuzsa

pedagógusok szakszervezete

aréna

tanár

oktatás

Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2020. május 5-én. Matematikából középszinten 65 630-an, emelt szinten 4892-en érettségiznek. A koronavírus-járvány miatt a tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat, valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítanak.

Szabó Zsuzsa: az első hetek nagyon kemények voltak

A Pedagógusok Szakszervezete készül egy újabb érdekegyeztetésre a bérekről a kormánnyal, ha az eredménytelenül zárul, összeül a sztrájkbizottság. A tanároknak felemás tapasztalatai vannak a digitális tanrendről, az iskolaőrség pedig komoly kérdéseket vet fel - mondta az InfoRádióban az érdekképviselet elnöke.

Nagy megpróbáltatás volt a digitális tanrendre való átállás, de az összefogásnak köszönhetően sikerült érvényes tanévet zárni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Szabó Zsuzsa szerinte fontos tanulság, hogy

  • minden településen biztosítani kell az internetelérést,
  • egységes felület kell a digitális oktatáshoz, és
  • a digitális tananyagokat is fejleszteni kell.

"Majdnem minden családban volt számítógép vagy okostelefon, de

az okostelefon sokszor egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy ezen tartósan dolgozzanak

és eredményesek legyenek a diákok. Ugyanakkor gondolni kell a hátrányos helyzetű településeken élőkre is, pontosan ott lett volna szükség arra, hogy legyen eszköztámogatás" - mutatott rá az érdekképviseleti vezető, elismerve, hogy valamennyi segítség azért mégiscsak volt a Klebelsberg Központ és magáncégek felajánlásából.

Úgy látja, az eredményes tanéven belül az érettségiket fontos volt rendben megtartani, senki nem veszít évet.

"Az első hetek bizony nagyon kemények voltak, amíg

a tanárok, diákok, szülők megtanulták, hogy ki hol fog jelentkezni, melyik platformon.

Egyes szülők táblázatot vezettek erről a gyerekeik számára" - támasztotta alá véleményét, hogy erre egységes rendszer kell a jövőben.

Szabó Zsuzsa arról is beszélt, hogy a PSZ követelése az egyszeri, 30 százalékos béremelés, a pedagógusbér számítási alapja pedig kapcsolódjon a mindenkori minimálbérhez.

"De azt is mondtuk, hogy a gyakornokok bére bruttó 250 ezer forinttal kezdődjön, illetve fix 24, távlatilag 22 tanítási óra legyen egy héten a tanárok számára kötelező" - sorolta.

Szerinte

az oktatáspolitika megértette a követeléseiket, de a kormány a kapcsolódó politikai döntéseket végül nem hozta meg.

Ennél viszont aggasztóbbnak találja, hogy a 2021-es költségvetés asztalon lévő változatában sem találhatók sehol a béremelések fedezetei, ezért hívta össze a kormányzat a legmagasabb szintű ágazati egyeztető fórumot június 30-ra.

Ha most "nincs tovább", újra sztrájkbizottság ül asztalhoz - jelezte Szabó Zsuzsa.

Elmondta még a véleményét az iskolaőrségről is. Szerinte nagyon kevés a pszichológus az iskolákban, kétezer gyerekre jut egy, és nagyon kellene fejlesztő, illetve gyógypedagógus, családvédelmi szakember, ifjúságvédelmi felelős - akár a tanári karból, órakedvezménnyel.

"Ezzel kapcsolatban azt mondjuk, hogy

nem az iskolaőrség a megoldás, de

az intézménnyel kapcsolatban komoly kérdéseink is vannak: kihez tartozik, milyen eszközöket használhat? Lágyítja a történetet, hogy az iskolák maguk dönthetik el, hogy szükségük van-e iskolaőrségre" - fogalmazott Szabó Zsuzsa, utalva arra, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár ezzel kapcsolatban bejelentést is tett az InfoRádió Aréna című műsorának egy korábbi adásában.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Szabó Zsuzsa, PSZ - Aréna
 
Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018