eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egészségügyi védőmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Debrecenben 2020. március 26-án. Az operatív törzs feladatmeghatározása alapján napi 24 órában gyártják a védőmaszkokat. A Törökországból érkezett nyolc tonnányi alapanyag 6.6 millió szájmaszk előállításához lesz elegendő. A gyártási kapacitás jelenleg napi 33 ezer darab.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Operatív törzs: január 28-án már volt PCR-vizsgálat Magyarországon

Müller Cecília felidézett egy kutatást, amely szerint 3 millió európai emberéletet mentett meg az európai járványügyi védekezés. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján az is kiderült, nyithatnak-e az idősek klubjai, mehetnek-e külföldre az egészségügyi dolgozók, illetve hogyan érintsük meg az automatákat.

12-vel nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt napon, így 4039-et tart számon a központi koronavírus-tájékoztató oldal, de aktív fertőzött már csak 1095 van. 2391-en meggyógyultak és 553-an elhaláloztak - közülük is 2-en az elmúlt huszonnégy órában - mindketten más betegségekben is szenvedő, idősebb emberek voltak. 19 ember állapota pedig súlyos, így csütörtökön is volt mi miatt összegyűlni és tájékoztatót hirdetni az operatív törzsnek.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa kezdésként közölte, folyamatosan elemzik a szomszédos országok helyzetét és intézkedéseit is, hogy megfelelő időben tudjanak lazítani az utazási korlátozásokon.

2542-en regisztráltak eddig a távellenőrző rendszerbe, ezt jelenleg 783-an használják a mobilon appként.

424 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában, 9167 ilyen van érvényben jelenleg - mondta még.

Müller Cecília országos tisztifőorvos először a fent megismert számokat ecsetelte. Megfogalmazása szerint lecsendesedett a járvány. 321-en vannak kórházban, közülük mind a 19 súlyos beteg lélegeztetőgépen van - tette hozzá.

Folyamatosan zajlanak a szűrővizsgálatok az idősotthonokban a gondozottak és a dolgozók között is,

naponta mintegy ezer tesztet tudnak elvégezni a körükben.

Rámutatott, a KSH új "népmozgalmi" adatokat, eredményeket jelentett meg, amelyek kiemelte: 6,4 százalékkal csökkent a halálozás tavalyhoz képest, szerinte ennek egyik oka az volt, hogy a kijárási korlátozások az influenzának is gátat szabtak. Emlékeztetett: egy kutatás szerint

"Európában 3 millió emberéletet sikerült megmenteni".

A Nemzeti Népegészségügyi Központban - mint nyomatékosította - már januárban rendelkezésre állt egy víruskimutató módszer,

január 28-án meg is történt az első PCR-vizsgálat,

ezzel a módszerrel továbbra is követni fogják a vírus és a járvány útját.

Kérdések

- Június 15-én nyithatnak a könyvtárak. Fertőtleníteni kell-e a könyveket?

- Nem. A könyvtárban viszont takarítani kell, ahogy máskor is. A portalanítás alapvető dolog. Az olvasók pedig tartsanak távolságot!

- Létezik-e olyan határérték, amely után vége a járványnak?

- Nincs ilyen érték. A klasszikus járványügyi tanban két összefüggő esetet is járványnak tekintünk. A vírus még itt van köztünk, kórházban is ápolnak pozitív eseteket, járványügyi szempontból ez a járvány még nem ért véget. Minimális, alap szinten még jelen van, folyamatosan figyelni kell, a hatóságoknak is, az embereknek is.

- Mikor nyithatnak ki az idősek klubjai?

- Korlátozásuk sikerrel járult hozzá a védekezéshez, de a védőtávolságok megtartásával már lehet működtetni ezeket.

  • Tartsák be az alapvető higiénés szabályokat az idősek!
  • Legyen vírusölő kézfertőtlenítő ezeken a helyeken!
  • A beszélgetéseknek nincs akadályuk.
  • A legfőbb szabály, hogy kizárólag egészséges idős ember látogasson e helyekre.

- Szükséges-e még a kórházparancsnokok jelenléte?

- Kettős feladatuk van: ellenőrzik a szabályok betartását és a védőeszközök meglétét is biztosítják.

- InfoRádió: utazhatnak-e már az egészségügyi dolgozók külföldre?

- Csak az ágazat miniszterének külön engedélyével. Csakúgy, mint a rendőrök, a katonák, a NAV-osok, kormánytisztviselők, pénzügyőrök. A külföldre utazás általános tilalma a veszélyhelyzet feloldásakor szűnhet meg.

- Egyre többen használják az automatákat. Hogyan kerülhetjük el, hogy használatuk közben megfertőződjünk?

- Ezek felülete nem rücskös, hanem sima, így nehezen ragad meg rajtuk a vírus. A működtetőnek feladata lenne, hogy tisztítsa ezeket, sokszor naponta. Érintsük meg kesztyűvel, zsebkendővel, illetve töröljük le a használatkor!

- A tegnap elhunyt 37 éves férfi esetében lefolytatták-e a kontaktvizsgálatokat?

- Igen, azonnal elkezdődött ez a munka.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×