eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Nem pont olyan pünkösd lesz, mint szokott lenni

A katolikus világ harmadik legnagyobb ünnepén már lehetnek ugyan szertartások, de a biztonsági előírásokat be kell tartani. Ami viszont fontos, hogy az ünnep tartalma idén sem változik - a reformátusoknál sem.

Pünkösdöt, vagyis a Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény világ vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon. Ekkor a keresztény felekezetek országszerte ünnepi miséken, istentiszteleteken gyűlnek össze.

Isten lelke folyamatosan munkál a világban, és mindig az élet pártján áll, ezt hirdeti püskösd ünnepe - mondta az InfoRádióban a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József. Hozzátette: Isten lelkének legfontosabb munkája, hogy hitet adjon az embernek.

"Minden, Isten szerint jó, szép, kedves, nemes dolog, ami örömre, reménységre hangol, ami erőt ad, szeretetet ajándékoz, az az Isten szeretetének a munkája."

Steinbach József elmondta azt is, hogy a magyarországi református templomokban az úrvacsora szertartását megtarthatják, de a fiatalok hitvallását, vagyis a konfirmációt szeptemberre halasztják.

"Biztonsági előírások mellett megtarthatjuk most pünkösd ünnepén az úrvacsorai közösséget, ami egy nagyon fontos szentségünk, megerősíti a hirdetett igét."

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ünnepi közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy pünkösd ünnepnapjához három fontos esemény kötődik:

  • a Szentlélek eljövetele
  • az egyház alapítása
  • az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

A Szentlélek erejével ugyanis azok az apostolok, akik addig talán Izrael földjét sem hagyták el, szerte a Római Birodalomban hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét - mindenkinek a saját nyelvén, Isten ugyanis a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelveken beszélő embereket.

Mint írják, pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

A II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×