INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

református

katolikus

steinbach józsef

pünkösd

Nem pont olyan pünkösd lesz, mint szokott lenni

Nem pont olyan pünkösd lesz, mint szokott lenni

A katolikus világ harmadik legnagyobb ünnepén már lehetnek ugyan szertartások, de a biztonsági előírásokat be kell tartani. Ami viszont fontos, hogy az ünnep tartalma idén sem változik - a reformátusoknál sem.

Pünkösdöt, vagyis a Szentlélek eljövetelét ünnepli a keresztény világ vasárnap, a húsvét utáni ötvenedik napon. Ekkor a keresztény felekezetek országszerte ünnepi miséken, istentiszteleteken gyűlnek össze.

Isten lelke folyamatosan munkál a világban, és mindig az élet pártján áll, ezt hirdeti püskösd ünnepe - mondta az InfoRádióban a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József. Hozzátette: Isten lelkének legfontosabb munkája, hogy hitet adjon az embernek.

"Minden, Isten szerint jó, szép, kedves, nemes dolog, ami örömre, reménységre hangol, ami erőt ad, szeretetet ajándékoz, az az Isten szeretetének a munkája."

Steinbach József elmondta azt is, hogy a magyarországi református templomokban az úrvacsora szertartását megtarthatják, de a fiatalok hitvallását, vagyis a konfirmációt szeptemberre halasztják.

"Biztonsági előírások mellett megtarthatjuk most pünkösd ünnepén az úrvacsorai közösséget, ami egy nagyon fontos szentségünk, megerősíti a hirdetett igét."

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ünnepi közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy pünkösd ünnepnapjához három fontos esemény kötődik:

  • a Szentlélek eljövetele
  • az egyház alapítása
  • az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

A Szentlélek erejével ugyanis azok az apostolok, akik addig talán Izrael földjét sem hagyták el, szerte a Római Birodalomban hirdetni kezdték Jézus feltámadásának örömhírét - mindenkinek a saját nyelvén, Isten ugyanis a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelveken beszélő embereket.

Mint írják, pünkösd a húsvét után a legrégebbi, a harmadik legnagyobb keresztény ünnep.

A II. vatikáni zsinat (1962-1965) liturgiareformja szerint pünkösd az ötvennapos húsvéti idő ünnepélyes lezárása.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Pünkösd ünnepe
 
Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018