eur:
393.58
usd:
368.73
bux:
65681.18
2024. április 23. kedd Béla
Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Elemző: jó úton halad a Jobbik az 5 százalék felé

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint Jakab Péter pártelnök "faék egyszerűséggel", de ügyetlenül másolja a Fidesz-vezetést. Úgy vélte, a Jobbiknak arra is nagyon rosszak az esélyei, hogy önálló pártként bekerüljön a parlamentbe 2022-ben.

Ismert, a szerdai napon a Jobbik három parlamenti képviselője - Sneider Tamás, Varga-Damm Andrea és Farkas Gergely - is otthagyta a párt országgyűlési képviselőcsoportját. Reagálásában a párt elnöke, Jakab Péter azt mondta, nem az a lényeg, ki megy, hanem hogy ki marad. Előzőleg Sneider Tamást a pártvezetés kérte, hogy a parlamenti alelnökség helyett inkább a párt szociális programjával foglalkozzon - később ezt a kérést visszavonták -, Varga-Damm Andreával szemben pedig arra hivatkozva léptek fel, mert témafelelősként az ő javaslata alapján szavazták meg az állami megfigyelőrendszerről szóló salátatörvényt.

"Személyi ellentéteket látok most a Jobbikon belül, hiszen ezek a személyek, akik most egymásnak ugrottak, egyetértettek a néppártosodás folyamatával, Varga-Damm Andrea emblematikus figurája volt ennek a folyamatnak, Vona Gábor hívására érkezett a Jobbikba" - emlékeztetett az InfoRádióban Nagy Attila Tibor, aki szerint most vélhetően

megpecsételődött a Jobbiknak mint pártnak a sorsa,

"jó úton halad" az 5 százalékos teljesítmény felé.

A folyamatot az elemző Jakab Péter pártelnök stílusához köti, ő már a tavalyi pártelnöki bejelentkezéskor jelezte, hogy "másolni kívánja a Fideszt", poroszos pártfegyelmet szeretne a Jobbikon belül megvalósítani, a pozíciókat a saját embereivel kívánja felölteni, és "aki nem áll be a sorba, az legyen kedves távozni". Ilyen "faék egyszerűségűnek" látja Nagy Attila Tibor a pártelnökség logikáját a Jobbikban, "csak hát egy profi pártelnökség ennél egy kicsit ügyesebb".

Azonban az elemző azt is hozzátette: a Jobbik válsága a 2018-as választás óta tart, nem kizárólag a Jakab Péter-féle elnökség tehető érte felelőssé.

"A Jobbiknak akkor nem sikerült legyőznie a Fideszt, Vona Gábor távozott a párt éléről, alapszervezetek sora szűnt meg van épült le az elmúlt két évben. A pártnak most már arra is nagyon kicsik az esélyei, hogy önállón a parlamentbe jusson" - húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A kamatdöntés sem zökkentette ki a forintot

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×