eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Campusában az átadás napján, 2018. április 4-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyetemi körkép: csak nagyon lassan nyitják ki a kapukat

Az egyetemeken a kormány már országosan feloldotta az intézménylátogatási tilalmat, ennek ellenére szinte mindenhol maradnak az online vizsgáztatásnál.

Óvatos a nyitás, csak bizonyos esetekben fogadják a hallgatókat, a kesztyű és a maszk viselése pedig kötelező. A jogszabályok szerint már nem tilos az egyetemek látogatása, de a normál munkarend még sehol nem állt vissza.

Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár úgy értékelt a Magyar Nemzetnek: gyorsan és hatékonyan igazodott a magyar felsőoktatás az új körülményekhez és a távolléti oktatás bevezetésével mindenhol lehetővé tették, hogy a hallgatók sikeresen fejezhessék be tanulmányaikat.

A rektorok saját hatásközben dönthetnek a tanulmányi rendről, a többség egyelőre marad a szemeszter online lezárása mellett, de sok helyen a végzősöknek be kell menniük az egyetemre. A lap országos körképe:

  • A Pécsi Tudományegyetemen úgy döntött a vezetés, hogy a legszükségesebb esetektől eltekintve online térben valósítják meg a számonkéréseket, csak a távoktatásban nem megvalósítható speciális gyakorlatokat szervezik meg.
  • Fenntartja a digitális munkarendet a Dunaújvárosi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem is, augusztus végéig lehetőséget biztosítanak a járvány miatt elmaradt gyakorlati és laborfoglalkozások pótlására. A szakdolgozat védése online zajlik, a szakmai záróvizsga-felelet viszont személyesen is történhet.
  • A Neumann János Egyetemen érvényben marad a látogatási tilalom, itt a számonkérések többségét és a tanulmányi ügyintézést is elektronikusan bonyolítják. A személyes jelenlétet igénylő záróvizsgák szűkített létszámú bizottság előtt, megfelelő védőfelszerelések használata és távolságtartás mellett történhet meg.
  • A kollégiumzár miatt marad a távoktatás a Miskolci Egyetemen is.
  • A Nyíregyházi Egyetem ugyancsak az online vizsgákat preferálja. Személyes megjelenés csak maszk, kesztyű, fertőtlenítőszer használata mellett engedélyezett.
  • A Szegedi Tudományegyetemen minden vizsga online zajlik, néhány laborigényes, például gyógyszerészeti számonkérés kivételével.
  • A Pannon Egyetem és a Soproni Egyetem csak a végzősök záróvizsgáit engedélyezi személyesen megtartani. A belépést csak egyedi kérelemre engedélyezik, például azoknak, akik a diplomájukat szeretnék átvenni vagy speciális kutatási tevékenységet végeznek. A maszk viselése kötelező.
  • A Semmelweis Egyetemen a végzős évfolyamon kötelezővé teszik a személyes megjelenést valamennyi karon. Távolmaradás csak rektori engedéllyel lehetséges, de a magasabb kockázati csoportba tartozó egyetemisták csak negatív PCR-eredmény után léphetnek be az intézmény területére.
  • Az Állatorvostudományi Egyetemre a külföldi diákok csak tesztelést követően, a járványügyi intézkedések szigorú betartásával (távolságtartás, szájmaszk) léphetnek be. A manualitást igénylő gyakorlatokat átcsoportosították az őszi félévre.
  • Lehetővé teszik az intézmények látogatását a Corvinus Egyetemen is, ahol az alsóbb évesek elektronikusan, a végzősök viszont személyesen adhatnak számot tudásukról.
  • A Kaposvári Egyetemen vizsgákat jellemzően online tartják, de egyedi elbírálás alapján folytathatók a szakmai gyakorlatok, heti két alkalommal kinyit a tanulmányi osztály, és elindulnak az egyetemi könyvtár alapvető szolgáltatásai is. A látogatók kizárólag maszkban és kesztyűben léphetnek be a könyvtárba.
  • A Testnevelési Egyetem digitális munkarendben zárja a szemesztert, ám a rektor utasítása szerint ezekben a napokban fokozatosan visszaáll a normál munkavégzés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×