eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin
Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere az Ostrom 75 című kiállítás sajtótájékoztatóján az I. kerületi városházán 2020. február 7-én. Közös kiállítással emlékezik Budapest 1944-es ostromára az I., a II. és a XII. kerület önkormányzata. A tárlat február 8-tól 11-ig öt helyszínén, a Kapisztrán téren, az Ördögárok mellett az Akadémia Parknál, a Széll Kálmán téren, a Széna téren és a Városmajorban nyolcvan fényképen mutatja be az ostrom napjait.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Idősek ezreinek ellátását szervezi meg a Hegyvidéki Önkormányzat

A koronavírus-járvány az idősekre jelenti a legnagyobb veszélyt, a XII. kerületi önkormányzat ezért hozta létre a Hegyvidéki Segítő Központot – mondta az InfoRádiónak a kerület polgármestere, aki szerint a munkában egyre több önkéntes akar részt venni, a jelentkezők száma már a kétszázat is meghaladja.

Az idős emberek ellátásának a megszervezése egy egészen új feladat a mostani helyzetben, fogalmazott Pokorni Zoltán az InfoRádiónak. A cél az, hogy az érintettek otthon maradjanak, ezért azok esetében, akiknek a család, a barátok, vagy a szomszéd nem tudja megoldani a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, a Hegyvidéki Önkormányzat nyújt segítséget a kerületben, amiben nagyon nagy számú önkéntes segítségére támaszkodhat, mindemellett a például a helyi Kétfarkú Kutyapárt is felállított egy önkéntes hálózatot – ismertette a polgármester.

Miután a kerületben körülbelül 7700 70 év fölötti nyugdíjas él, akinek több mint fele egyedülálló, illetőleg egyedül élő, mert bár rokonai lehetnek, csak nem itt, nem velük laknak, így potenciálian

3500-4000 hegyvidéki polgárnak kell megszerveznie az ellátását az önkormányzatnak

– ismertette Pokorni Zoltán. A segítő központ egyelőre három alapszolgáltatást nyújt: meleg ételt, a közétkeztetési konyhát felhasználva, bevásárlást, valamint a gyógyszerkiváltást. Ezen felül igyekeznek megszervezni a postai csekkbefizetést is, ami bár meglehetősen bonyolult művelet, reményeik szerint a jövő hétre működőképes lesz megnyugtató módon.

Az önkéntesség kritériuma, hogy nem töltötte be a 65 éves kort és természetesen egészséges.

Az önkormányzat valamennyi jelentkezővel szerződést köt, valamint biztosítja számára a megfelelő védőfelszerelést, maszkot és kesztyűt. A segítőknek ugyanakkor vállalniuk is kell az intézmény által kialakított biztonsági szabályokat is – ismertette Pokorni Zoltán, azt is kiemelve:

egyetlen önkéntesük sem léphet be az idősek lakásába,

akkor sem, ha nagyon invitálják. Tehát, aki önkéntesnek magát kiadva mégis így tesz, az vélhetően csaló, azonban a polgármester úgy látja, ugyan érkeztek hírek ilyenekről, a XII. kerületi nyugdíjasokat „nem könnyű átejteni”.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×