eur:
394.33
usd:
370.26
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Strasbourg, 2018. szeptember 11.Az Európai Parlament Multimédiás Központja által közreadott képen Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője felszólal a Sargentini-jelentés vitáján az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban 2018. szeptember 11-én. (MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel)
Nyitókép: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel

Ujhelyi István: ha kell, az MSZP hátra fog lépni 2022-ben

Az MSZP akár így is részt vesz egy közös listás, közös jelölteket állító összefogásban a 2022-es parlamenti választásokon - ígérte a párt EP-képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. A politikus a következő EP-ciklusban uniós egészségügyi szolgáltatási minimum létrehozásáért harcol.

Az MSZP sokkal jobb állapotban van annál, mint ahogy a médiában írnak róla - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

"A Magyar Szocialista Párt helyi csapatai, politikusai és az országos központ nélkül nem jött volna létre az az együttműködés az önkormányzati választások előtt, amelynek köszönhetjük például a fővárosi eredményeket. De sorolhatnám Szombathelytől Miskolcig, Pécstől Szegedig azokat az eredményeket, amelyeknek köszönhetően

egy picit fellélegeztünk,

hogy mégiscsak lehet itt egy másik Magyarország néhány éven belül."

A politikus szerint az előválasztás is sikeres volt.

"Az MSZP javasolta és szervezte az előválasztást. A fővárosban sokan lesajnálóan és kinevetve nyilatkoztak a gondolatáról is, mégis bejött."

Az MSZP tavalyi EP-kampányát irányító Ujhelyi István ugyanakkor elismerte, hogy az európai parlamenti választások kudarc volt a párt számára.

"Sajnos a belső állapotunk a parlamenti választásokat követő időszakban nem tudott úgy helyrerázódni, hogy neki tudjunk fordulni rendesen a kampánynak.

A Momentum mögött volt egy hihetetlen friss erő, egy szél, bármit tett a Momentum, az címlapsztori lett."

Az MSZP nemcsak a saját érdekeit nézi, hanem más ellenzéki pártokét is figyelembe veszi - mondta Ujhelyi István, aki szerint ezt bizonyítja az is, hogy az MSZP többször is visszalépett a választásokkor más ellenzéki pártok javára.

"Ha nekünk kellett megtenni ezt az elegáns, nagyon fontos, függönyök mögötti háttérfeladatot jelentő szerepet, akkor ezt végigvisszük 2022-ig.

Létre fogjuk hozni azt az ellenzéki együttműködést, ami 2018-ig nem tudott létrejönni.

Abban bízom, hogy túlleszünk a személyi kérdéseken; nyilvánvalóan ki kell választani a 106 egyéni indulót, biztos lesz szkander a pártok között, erre való az előválasztás."

Az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel leváltható az Orbán-rezsim.

"Aki majd egy-egy körzetben az ellenzék közös jelöltje lesz, annak nem az őt elsőként delegáló pártnak a színét kell magára ölteni, hanem a közös ellenzéki akaratot kell megtestesítenie."

Ujhelyi István hozzátette: programalkotáskor azonban fontos, hogy az egyes ellenzéki pártok milyen elképzelésekkel rendelkeznek a magyar társadalom jövőjéről: egy szabadkapitalista vagy a mélyszegénységet felszámolni igyekvő, a társadalom többségének érdekét képviselő politikát támogatnak.

Arról is beszélt, hogy szerinte folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás színvonala Magyarországon, amely minden mutatóban alulmúlja az uniós átlagot.

"Akár a halálozási, akár a diagnosztikai, akár a várólistás, akár más, nekünk, ellátást igénybe vevőknek fontos mutatókat nézünk, a világ elmegy mellettünk. Az Európai Unióban pedig - állítom - nem fordulhat elő, hogy két EU-s állampolgár ahhoz képest jusson ellátáshoz, hogy melyik országban, lakik, él. Az új ciklusban annak a szakbizottságnak vagyok a tagja, amelyik az egészségüggyel is foglalkozik.

Javasoltam, hogy

hozzunk létre egy olyan, ellátási minimumszintet, amit minden kormányzatnak az EU-ban ugyanúgy biztosítania kell.

Nekem a következő EP-ciklusban ez lesz a legfontosabb tevékenységem."

A politikus hozzátette: Magyarország két éve csatlakozott a Szociális Chartához, ami alapjogként tekint az egészségügyi ellátásra.

"Annak egy fontos része az is, hogy az EU lépje meg azt, amit az elmúlt évtizedekben nem. Az egészségügyben sokkal erősebb európai kompetencia kell. Azt akarom elérni, hogy Magyarország a következő hét évben az európai fejlesztési, felzárkóztatási forrásokból sokkal többet fordítson a magyar egészségügyi intézményrendszerre. De ez csak az egyik fele. A másik, hogy a magyar kormánynak legyen arra európai kötelezettsége, hogy mennyit fordít az egészségügy intézményrendszerére."

Ujhelyi István arról is beszélt, hogy egyes területeken Magyarország az átlagon felül teljesít.

"Például

Magyarország a védőoltások tekintetében élen jár,

ezt el akarom magyarázni a német és a francia döntéshozóknak."

Az MSZP EP-képviselője hozzátette: mind a 28 EU-tagállam egészségügyi miniszterét megkereste, többen érdeklődtek a kezdeményezés iránt, amelyhez már nemzetközi és szakmai szervezetek is csatlakoztak. Ujhelyi István elmondta: pénteken a Magyar Orvosi Kamara elnöke is részt vesz azon a konferencián, amelyen a magyar szakmai szervezetekkel vitáznak arról a javaslatcsomagról, amelyet majd az Európai Parlament elé tár.

Alább meghallgatható, megtekinthető a teljes beszélgetés.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×