INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

keresztény szabadság

bogárdi szabó istván

református

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke igét hirdet a karácsonyi istentiszteleten a Budahegyvidéki Református Templomban 2018. december 25-én.

Bogárdi Szabó István: nem látszik, hogy a keresztény szabadság alázatosságra tanít bennünket

InfoRádió

Egy, a témában rendezett kerekasztal-beszélgetés kérdése volt, hogy mit jelent a keresztény szabadság az európai keresztény hagyományban és mit a mai politikában. Bogárdi Szabó István református püspök szerint például nem lehet a kettőt szétválasztani.

Bár meg kell különböztetni, szétválasztani nem lehet egymástól - vélekedett a keresztény szabadság fogalmáról európai történelmi és aktuális magyar kitekintéssel Bogárdi Szabó István református püspök az InfoRádióban egy, a témában hétfőn megrendezett konferencia kapcsán.

"Történelemben, kultúrában mély a gyökérzete, illetve döntő módon az a kérdés, hogy amit keresztény szabadságnak tekintünk, mondjuk a keresztények vagy a vallásgyakorlás szabadságát, az hogyan és milyen módon befolyásolja, alakítja a mai politikai berendezkedést, a közéletről való gondolkodást, a törvényhozók megfontolásait. Tehát különbözik a kettő, de nem tudjuk szétválasztani" - húzta alá a református püspök.

Arra a felvetésre, hogy a mai magyar kormánypártok nagyon gyakran hivatkoznak a keresztény szabadságra, miközben nem teljesen tiszta, hogy számukra mit jelent a fogalom, azt mondta, ennek meghatározása az ő feladatuk.

"Egyrészt a megnyilvánulásaikban, másrészt a döntéseikben világosan megmutassák. Örülök annak, hogy egy vita kezdetén vagyunk ezzel kapcsolatban, még úgy is, hogy

ezt a vitát a kommunizmus összedőlése után kellett volna megkezdeni.

De ami késik, nem múlik" - fogalmazott Bogárdi Szabó István, aki buzdítja a politikusokat is arra, hogy beszéljenek róla bátran, hogyan értik a fogalmat.

Ami szerinte most látszik belőle, az az, hogy a természetet általános értelemben, a világot és benne az embert nem kívánja megváltoztatni, nem kíván visszaélni a keresztény ember a szabadsággal.

"Lehet az a természet megóvása, lehet az emberi természet megóvásának az ügye, a férfi férfi, a nő nő, a család család. Van a világunkban egy erős természeti alap, a keresztény ember a szabadságával úgy él, hogy ezt igyekszik megőrizni. Ami nem látszik, hogy a keresztény szabadság alázatra tanít bennünket, tehát

az ember hajlamos arra, hogy kevélyen vagy gőgösen elhitesse magával, hogy minden, ami jó, az az ő esze találmánya, a keze csinálmánya, és könnyen elbizakodottá válik. Rendre kérni kell a hatalmasoktól, hogy szerényebben, alázatosabban, megfontoltabban, bölcsebben tevékenykedjenek.

Nem kényszerít bennünket semmi, hogy nagyra növesszük magunkat, álljunk meg ott, ahol vagyunk" - részletezte.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Kapcsolódó hang

Keresztény szabadság - Bogárdi Szabó István
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018