eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Drámai üzenetet írt a Viking ukrán kapitánya

Informatikai szakembereknek sikerült visszaállítani több olyan üzenetet, amelyeket a hajóbaleset után törölt az ukrán férfi.

„Nem láttam. Nem vettem észre.

Lehet, hogy megütöttem, összeütköztem vele. Folyik a tisztázás, lehet, hogy az eredmény az lesz, hogy az én hibám”

– ezt írta a hajókatasztrófa másnapján az egyik rokonának Jurij C. a Viking Sigyn ukrán kapitánya a nyomozati iratok szerint, amelyek a Bors birtokába kerültek.

A kapitány hatalmas adatmennyiséget törölt a telefonjáról a baleset után, de a több ezer eltüntetett üzenet és kép közül informatikai szakembereknek sikerült visszaállítani néhányat.

A nyomozás adatai szerint a törölt üzeneteket Jurij C. a rokonának és másodkapitányának címezte, utóbbit a baleset körülményeiről faggatta.

A Hableány elhunyt magyar kapitányának családját képviselő ügyvéd, Gulyás Krisztián azt mondta a lapnak: a józan ész szerint egy baleset érintettje olyan üzeneteket töröl, amik terhelőek lehetnek rá nézve.

A Viking Sigyn kapitányát június 1-jén letartóztatták, a bíróság akkor lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése. Július 31-én - miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították - a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását. A másodfokú bíróság a letartóztatást végül 2019. november 30. napjáig hosszabbította meg.

A Hableány sétahajó május 29-én süllyedt el Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét koreait sikerült kimenteni, és azóta huszonhét holttestet találtak meg.

A Hableány-katasztrófáról minden cikkünk ITT olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×