eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely
Nyitókép: Pixabay.com

Két vasútvonal is vezethet a repülőtérre

Korábban a Nyugati pályaudvart kötötték volna össze a Liszt Ferenc repülőtérrel, de elképzelhető, hogy a Keleti lesz a végállomás. Vagy mindkettő.

A Keleti pályaudvar felújításának befejezésekor Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy a MÁV javaslata szerint a Keletibe is be kellene futnia a ferihegyi gyorsvasútnak. A kőbánya-kispesti vasútállomásnál ágazna le egy szárnyvonal a Nyugati pályaudvar és Ferihegy között kiépítendő reptéri gyorsvasúti vonalról. A vonatok 15 percenként indulhatnának a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre, és 20 perc alatt érnének oda a Keleti pályaudvarról.

Ezzel, ha nem is kettőre, de másfélre szaporodott a Budapest központjába vezető, tervbe vett reptéri gyorsvasutak száma - írja az Index. A kormány által már elfogadott Nyugati–Ferihegy-nyomvonalon a Köki vasútállomásnál a 100a jelű Budapest–Szolnok-vasútvonalból kiágazó új építésű, kétvágányú, villamosított, 22 kilométer hosszú mellékvonal épülne, amely a reptérnél a föld alatt haladna, majd utána a felszínre érve Monornál visszatérne a szolnoki vasútvonalba. A reptérnél föld alatti megállóban szállhatnának vonatra az utasok, és a Kökin keresztül mintegy húsz perc alatt a Nyugati pályaudvarnál lennének. Ennek a vonalnak már építési engedélye, és támogatja a kormány mellett az Európai Unió.

A MÁV mostani terve szerint Kőbánya-Kispesttől külön vágánypár épülne, amely lehetővé tenné, hogy gyorsabban érjenek be az utasok a végállomásra, ehhez viszont több fontos csomópontban is jelentős átalakításokra lenne szükség. Közbenső megállók nélkül 17 perc alatt érnének a vonatok Ferihegyre. A Keleti mellett szól, hogy oda jön be a nemzetközi vonatok túlnyomó része is. Nem zárható ki az a változat sem, hogy menjen vonat a reptérről a Keletibe és a Nyugatiba is.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×