eur:
388.54
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Fiatal rendszerváltóként őt csodálta Orbán Viktor

Levélben fejezte ki részvétét a miniszterelnök Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőnek Jan Olszewski egykori miniszterelnök halála miatt.

Jan Olszewski nyolcvannyolc éves korában hunyt el Varsóban, A lengyel miniszterelnöki hivatal csütörtök éjféltől kétnapos nemzeti gyászt hirdetett Lengyelországban.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár közleménye szerint Orbán Viktor kondoleáló levelében azt írta, szomorúan értesült a lengyel rendszerváltás és a Szolidaritás Mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, Lengyelország egykori miniszterelnöke haláláról.

"Fiatal rendszerváltóként magam is csodáltam az akkoriban ügyvédként harcoló Olszewski úr bátorságát, rendíthetetlen eltökéltségét és hazája iránti hűségét"

- fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: "személyében a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el, épp abban az évben, amikor nemzeteink 30 évvel ezelőtt visszanyert szabadságát ünnepeljük. Szellemisége továbbra is velünk él, hiszen az ő nyomdokaiban járva, Közép-Európa hangjaiként ismét emlékeztetnünk kell Nyugat-Európa országait: a függetlenség olyan kincs, amelyért érdemes küzdeni" - írta a miniszterelnök.

Jan Olszewski koporsóját péntek reggel a lengyel miniszterelnöki hivatal aulájában állítják ki Varsóban, este gyászmisét mutatnak be emlékére, és gyászmenetben viszik át a belvároson. Lengyelország egykori miniszterelnökét szombaton helyezik végső nyugalomra a Powazki varsói katonai temetőben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×