eur:
395.3
usd:
371.06
bux:
65157.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Télen ritkább a depresszió, de a magány ronthat a lelkiállapoton

Télen a legkevesebb a depressziós ember és ilyenkor ritkább az öngyilkosság is. Az ünnepek befolyásolta lelkiállapotokról Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja beszélt az InfoRádiónak.

A rosszkedv, a szomorúság, az elkeseredettség, a magányosság orvosi értelemben nem depresszió – hívta fel a figyelmet a szakértő. A betegség a lakosság 3,5-4 százalékát érinti, ez jóval több mint 300 ezer ember, és körülbelül a felük kap gyógykezelést – tette hozzá Rihmer Zoltán.

Az ünnepek alatt megélt magány ront az elszenvedő állapotán, bár létezik téli depresszió, viszonylag ritka. A betegség tünetei leggyakrabbak tavasszal és kora nyáron – emelte ki Rihmer Zoltán. Az öngyilkosságok száma szintén télen a legritkább – jegyezte meg a pszichiáter.

Telefonos segítség

Az egész adventi időszakban, karácsonykor és szilveszterkor is sok hívás érkezik a lelki segély szolgálatokhoz, de nem annyi, mint a nyári időszakban. A 116-123-as számot hívva a nap bármely órájában találhat beszélgetőtársat a magányos ember.

Tavaly több mint 150 ezer hívást fogadtak, idén ennél több, 200 ezer telefonnal számolnak

– tájékoztatta az InfoRádiónak Dudás Erika, a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének szakmai alelnöke. Júliusban kiemelkedően sokan, 20 ezren keresték fel a szervezetet – tette hozzá. Idén sokkal több volt azoknak az embereknek a hívása, akik magányosak, illetve valamilyen érzelmi problémával küszködnek.

Elsősorban idősek hívják őket, akik egyedül maradtak, társuk már nincs velük, de a fiatalabb korosztályokból is telefonálnak, akik párkapcsolati problémákkal küzdenek, esetleg túlhajszoltak és elfáradtak év végére.

A szakmai alelnök felhívta a figyelmet: a 18 szakszolgálat közül 5 non stop működik, így bármikor hívható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×