eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Saját cégekben tüntethettek el vagyonokat a Szeviép-vezetői - lapszemle

A Portfolio arról készített összeállítást, hogy az október 1-je után befogadott jelzáloghitel-igénylések esetében már a szigorúbb adósságfék-szabályoknak kell megfelelniük a hitelfelvevőknek. A Népszava szerint várhatóan a paksi atomerőmű bővítéséhez köthetően ércet termelne a Mecsekben a Magyar Urán Kft.

A Magyar Időkben arról lehet olvasni, hogy saját cégekben tüntethettek el vagyonokat a Szeviép-vezetői. A lap kiemeli, hogy másfél milliárd forint olyan kölcsönnek veszett nyoma, amelyet 2007 és 2010 között a Szeviép adott hozzá vagy a cégcsoport valamely vezetőjéhez köthető cégeknek, sportkluboknak és magánszemélyeknek. Visszatérő motívum, hogy a Szeviép-pénzhez jutott társaságok a kölcsön visszafizetése nélkül rendre felszámolással szűntek meg.

A Portfolio arról készített összeállítást, hogy az október 1-je után befogadott jelzáloghitel-igénylések esetében már a szigorúbb adósságfék-szabályoknak kell megfelelniük a hitelfelvevőknek. Mivel a hitelfelvétel átfutási ideje jellemzően több hét, a szabályozásnak egyelőre még csak a részeredményei látszódnak az MNB hétfőn közzétett októberi, új hitelszerződéseket mutató statisztikáin: 57%-ra nőtt az 5 évnél hosszabb kamatperiódusú lakáshitelek részaránya az új szerződésekben, és a "szokásosnál" lassabban, évi 30%-kal nőttek októberben az új kihelyezések.

A Népszava szerint várhatóan a paksi atomerőmű bővítéséhez köthetően ércet termelne a Mecsekben a Magyar Urán Kft. A cég azt tervezi, hogy évente egymillió tonna ércet hoz felszínre, és ez a munka, valamint az érc dúsítása hétszáz embernek biztosíthat állást. A feltárt urán 25-30 évre elegendő. A pécsi környezetvédők támadják a terveket.

A Magyar Időkben beszámol a dohai bejelentésről, hogy Katar januártól kilép a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéből. A lépést azzal magyarázzák, hogy az emírség a jövőben inkább a gázüzletre összpontosítana, bár az olajkitermeléssel sem hagy fel. Nem véletlen, hogy Katar inkább a gázt részesíti előnyben, nem véletlen, ugyanis az emírség a világ legnagyobb cseppfolyósgáz-exportőre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×