eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Kovács Zoltán kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója előtt a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2018. június 28-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kovács Zoltán: elképzelhető, hogy spekuláció lehet a forint ellen

A kormányszóvivő beszélt a közszférában tervezett létszámstopról, a CEU-ról és az Egyesült Államokban bajba került magyar családról is.

A magyar gazdaság állapota és teljesítménye nem ad okot a forint gyengülésére – mondta Kovács Zoltán kérdésre válaszolva, a hétvégi uniós csúcs előtti sajtótájékoztatón.

A kormányszóvivőt azután kérdezték a rekord gyenge forintról, hogy délelőtt új történelmi mélypontot ért el az árfolyam, 328-as szint felett állt és már a 329-es szint felé araszol a forint az euróval szemben. Kovács Zoltán válaszában elképzelhetőnek nevezte, hogy spekulációs folyamatok állnak a forintgyengülés hátterében. Hozzátette,

a kormány vizsgálja ezt a bizonyos spekulációt, és ennek fényében deríti fel, mi a teendő.

A kormányszóvivőt a közszférában bevezetett létszámstop okairól is kérdezték, az egyik szakszervezet ugyanis abban bízik, hogy az intézkedés béremelést hozhat. A kormányszóvivő azzal magyarázta a létszámstopot, hogy ne növekedjen a bürokrácia. Egy kilépett helyére lehet fölvenni új embert. Hozzátette, béremelés is lehet, de arról még egyeztetni kell.

Arra a kérdésre, hogy a nyugdíjasokat visszafoglalkoztatnák-e a közszférába is, Kovács Zoltán nemmel válaszolt.

Be kell tartani a törvényeket, a migrációra vonatkozókat is – mondta a kormányszóvivő, amikor az Egyesült Államokban bajba került családról kérdezték. A családtól az amerikai határon elvették kétéves gyermeküket, a szülőket börtönbe kerültek, a gyermek pedig egy bronxi menekültközpontban van.

Kovács Zoltán hozzátette, ezek a szabályok nem a Trump-adminisztrációhoz köthetők, előtte is érvényben voltak. Hozzátette ugyanakkor,

mindent megtesznek azért, hogy a gyermekről és a családjáról a jog adta keretek között gondoskodjanak,

a Külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a befogadóállomással, ahová a gyermeket vitték. (Egy ügyvédi iroda is próbál segíteni a családegyesítésben, erről itt olvashat.)

A kamupártok helyzetét nehezítő fideszes törvényjavaslatról és a CEU-ról is kérdezték a kormányszóvivőt. Előbbiről Kovács Zoltán azt mondta, a választás előtt egy évvel nem akartak beavatkozni a rendszerbe, ezért terjesztették be csak most a javaslatot. Mint mondta, a manipulációt és a visszaélést le kell zárni. (A választási törvényhez benyújtott kormánypárti módosító lényege egyébként az, hogy a jövőben nemcsak a pártok vezetőivel, hanem képviselő-jelöltjeivel is visszafizettethetnék egy százalék alatti szereplés esetén a kampány-támogatásokat.)

Arra a kérdésre, hogy mikor lesz megállapodás CEU-ügyben, Kovács Zoltán azt mondta,

a Közép-európai Egyetem működését nem veszélyezteti semmi.

Tudják, hogy a New York-i oktatási hivatal elküldte Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének a levelet, a magyar szemberek kompetenciája dönteni az ügyben.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken részt vesz az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóján. Arról, hogy a magyar miniszterelnök milyen álláspontot képvisel majd a csúcstalálkozón, itt olvashat bővebben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×