INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

forint

mélypont

gyengülés

árfolyam

mnb

Egy 2009-ben kibocsátott 200 forintos érme különböző címletű magyar pénzérmék között. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Akár a 330 forint is lehet az árfolyam az elemző szerint

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Szerdán, majd csütörtökön is történelmi mélypontra zuhant a forint árfolyama az euróval szemben. Azóta is csak minimálisan korrigált az árfolyam - mondta az InfoRádió Reggelinfó című műsorában Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Csütörtökön újabb történelmi mélypontra esett a forint árfolyama a bankközi piacon az euróval szemben, a szerdai 328,07 forintos - szintén történelmi - mélypont után 329,02 forintot ért el az európai fizetőeszköz jegyzése.

Csütörtökön Varga Mihály is megszólalt a forintgyengüléssel kapcsolatban, és azt mondta: "a magyar családok és Magyarország védve van a devizaspekulációtól". Hozzátette: az árfolyampolitikai lépések a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartoznak, a kormány pedig támogatja az MNB-t ebben a munkájában is.

Az MNB közleményben próbálta megnyugtatni a piacot, amelyben megismételték, amit a múlt heti kamatdöntés után mondtak, miszerint a jegybanknak csak inflációs célja van, nem pedig árfolyamcélja - mondta az InfoRádióban Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Beke Károly hozzátette, hogy arra a kijelentésre, hogy a napi árfolyamalakulást nem kívánja kommentálni a jegybank, a piac nem igazán reagált.

"A rövid közlemény annak szólhatott, hogy rengeteg megkeresést kaptak a sajtótól, hogy kommentálják a forint történelmi mélypontra gyengülését, és ezzel próbálták lerendezni" - jegyezte meg az elemző.

Spekuláció?

Spekulációnak nevezik azt, ha valaki a piacon egy devizával kereskedik, hiszel azon spekulál, hogy erősödik vagy gyengül az adott pénznem - mondta Beke Károly.

"Éppen ezért nem volt szerencsés a kormányszóvivő részéről, hogy spekulációs támadásról beszélt. Egyelőre azt gondoljuk, hogy

ez egy kommunikációs hadjárat, a kormány is próbálja a külföldi befektetőkre hárítani a felelősséget a forint gyengülése miatt"

- hangsúlyozta az elemző. Szerinte nincs komoly spekuláció a forint ellen, hiszen nem látni, hogy sokkal több befektető számítana a forint gyengülésére, vagy szándékosan arra spekulálnának, hogy a forint még többet fog gyengülni.

A többi feltörekvő piaci deviza

Az elmúlt két hónapban általánosan negatív hangulat van, valamint tőkekivonás történt, ebben élen járt a török líra, az argentin peso, a brazil real - mondta a Portfolio elemzője.

"Az elmúlt napokban mintha megnövekedett volna a feltörekvő piaci hangulat: a líra sem esik olyan ütemben, mint korábban, de a forint nem tudott magára találni. Ez picit aggasztó"

- emelte ki.

Beke Károly előrejelzése szerint, ha a jegybank nem küld erősebb üzenetet, és marad a mostani hangulat, akkor akár már ma, vagy a jövő hét elején elérhető lesz 330-as szint is.

"Nem látjuk azt, hogy miért kellene erősödnie a forintnak, nem látunk arra okot, hogy miért kellene korrigálni az árfolyamnak és az elmúlt napokban hírek nélkül is tovább gyengült a forint.

Most arra lenne szükség, hogy az MNB oldaláról érkezzen egy derűsebb üzenet"

- vélekedett.

Nyitókép: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Forint mélyponton
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018