eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Lezárt urna az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakgimnázium és Szakközépiskolában az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Szigorodhat a választási törvény

Újabb szigorításra készül a kormányoldal a kamupártok ellen. Emellett több ponton módosítanák a választási eljárás szabályozását is.

Fideszes képviselők nyújtották be az Országgyűlésnek azt az előterjesztést, amely egyebek mellett úgy módosítaná a választási törvényt, hogy a jövőben nemcsak a pártok tisztségviselőinek kell felelniük saját vagyonukkal az állami kampánytámogatások visszafizetéséért, amennyiben pártjuk nem éri el a választáson az 1 százalékos támogatottságot sem, hanem a szervezet listás és egyéni képviselő-jelöltjeinek is. Emellett előírnák, hogy

az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, az nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra sem.

A választási eljárásról szóló törvényben módosítanák az átjelentkezés határidejét, jelenleg ugyanis a szavazást megelőző második napig kell megérkeznie ennek a kérelemnek a helyi választási irodához, ám az előterjesztés a mostani javaslattal a határidőt a szavazást megelőző negyedik napra tenné, feltehetőleg, hogy így adjon több időt a szavazás lebonyolítóinak a felkészülésre, hogy ne alakulhasson ki olyan sorban állás ismét, mint például a legutóbbi parlamenti választáskor a XI. kerületi Bocskai úton.

A módosítás arra is lehetőséget teremt, hogy bővítsék a szavazatszámláló bizottságok létszámát azokban a körzetekben, ahol a mozgóurnás szavazók nagy száma indokolja. E mozgóurnákat egyébként szintén az előterjesztés értelmében már csak a szavazás napján 12 óráig lehetne igényelni a jelenlegi 15 óra helyett.

Bevezetnék a regisztráció megerősítését a külföldön élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok esetében, egyszerűsítenék a névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújtását, továbbá előírnák, hogy a választási plakátokon impresszumot kell feltüntetniük a hirdetőknek, kivéve, ha a plakát által népszerűsített jelölő szervezet vagy a független jelölt neve, illetve a népszerűsített jelölt képmása a plakáton megjelenik. Emellett

a sajtótermékeknek is ki kellene térniük arra, hogy a megjelenő politikai hirdetéseket kinek a megrendelésére tették közzé.

A levélszavazások esetében tágabb határidőt szabnának a szavazólapok kiküldésére és visszaérkezésére, illetve pontosítanák a válaszborítékok érvényességének szabályait, amely miatt az áprilisi választás után is vita alakult ki. A javaslat értelmében a választópolgár bármilyen borítékban elküldheti a levélszavazatot és a Nemzeti Választási Irodába beérkezett sérült borítékok is csak akkor minősülnének felnyitottnak, ha a sérülésük jellegére és kiterjedésére tekintettel a boríték tartalma megismerhetővé válhatott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×