INFORÁDIÓ 
2020. április 2. csütörtök
Áron

kormány

kedvezmény

álláskereső

Elveszik az 55 év felettiek után járó adókedvezményt

Elveszik az 55 év felettiek után járó adókedvezményt

Infostart

Több százezer 55 és 64 év közötti embernek nincs munkája ma Magyarországon, hiába a munkaerőhiány és hiába minden igyekezet, hogy elhelyezkedjenek.

Tele az internet 50 év feletti kétségbeesett álláskeresőkkel, akik tapasztaltak, van idejük a nyugdíjig, dolgoznának, de nincs hol - írja a HVG.hu.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint

ma Magyarországon az 55-64 éves korosztályba tartozók nagyjából 50 százalékának van állása, vagyis mintegy 672 ezer embernek.

Ez jóval elmarad az uniós átlagtól. A 60-64 éves korosztálynak pedig negyede sem dolgozik Magyarországon. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség arra figyelmeztet, 2030-ra már minden harmadik aktív európai munkavállaló ebből a korosztályból kerül ki, tehát van még hova fejlődnünk.

Generációs szorításban

A jövőben nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek a nyugdíj előtt álló munkakeresők, ugyanis a kormány mindent megtesz azért, hogy visszacsalogassa a munkaerőpiacra azokat az időseket, akiket évekig kiszorított onnan.

2019. január 1-jétől önálló, külön törvényben szabályozzák majd a szociális hozzájárulási adót. Az indítványból kiderül, hogy akinek eddig a jövedelme után egészségügyi hozzájárulást kellett fizetnie, attól jövőre már ennél magasabb, szociális hozzájárulási adót szednek be.

Az igazán nagy érvágás az, hogy megszüntetik az 55 év feletti munkavállalók után járó, szociális hozzájárulási kedvezményt.

Eddig az utánuk fizetendő adót a bruttó munkabér 9,75 százalékával lehetett csökkenteni, legfeljebb 100 ezer forintig. Ez éves szinten 117 ezer forint kedvezményt jelentett az idősebbeket foglalkoztatóknak. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint erre a jövőben azért nincs szükség, mert

a nyugdíjasok foglalkoztatása 2019-től még kedvezőbb lesz, utánuk ugyanis egyáltalán nem kell majd ezt a típusú adót megfizetni.

A miniszter arra nem tért ki, hogy mi legyen azokkal, akiknek még van néhány munkával eltöltendő évük a nyugdíjig. Ma Magyarországon ugyanis a nyugdíjkorhatár – születési dátumtól és a munkában töltött évek számától függően – 58 és 65 év között mozog.

Nyitókép: Pexels
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018