eur:
392.85
usd:
366.21
bux:
66895.9
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Vigyázzunk: nyáron történik a legtöbb gyerekbaleset

Évente több mint száz gyermek hal meg és 35 ezren szorulnak kórházi kezelésre balesetek miatt Magyarországon. Négyévente legalább egyszer az összes gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe. Bár a statisztikák javulnak, de új veszélyforrások is keletkeznek. Ilyen például a trambulin, vagy az elektromos eredetű égések - hívta fel a figyelmet Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke.

Négyévente átlagosan egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe valamilyen baleset miatt. A legfrissebb - 2016-os - adatok alapján 30 ezren szorultak kórházi felvételre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra.

Velkey György, a Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke az InfoRádiónak elmondta, bár

a halálos kimenetelű sérülések száma az elmúlt években a felére csökkent, de még mindig számottevő.

Ennek csökkentése érdekében fordulnak a lakossághoz, és a megelőzés fontosságát hangsúlyozzák. Az egyik legnagyobb előrelépést az hozta, hogy kötelezővé tették az autókban a gyerekülést.

A többi területen jelentős javulás nem történt, sőt az utóbbi időben új veszélyforrások jelentek meg, amelyek miatt egyre több a súlyos fej- és végtagsérülés - mondta Velkey György. Hozzátette azt is, hogy

egyre gyakoribb a trambulin okozta sérülés. Ezeknek a megelőzésére nagy gondot kell fordítani a nyári hónapokban, hiszen ez kiemelt időszak a balesetek szempontjából.

Óvintézkedések

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke szerint a megelőzés a legfontosabb, mivel ha odafigyelünk bizonyos dolgokra, nagyon sok tragédiát (halált és súlyos sérülést) elkerülhetünk.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • A biciklin a gyerekek gyerekülésre üljenek. A küllőbalesetek ugyanis nagyon súlyos csontsérüléseket okoznak, aminek a következménye tartós sántítás is lehet.
  • A trambulin (különösen a kertek végében elhelyezett otthoni változat) nagyon veszélyes játék, főleg akkor, ha többen ugrálnak rajta, és ha nincs védőháló körülötte.
  • Ne legyen olyan tavacska a kertünkben, amely nincs elkerítve.
  • A forró vízzel és a forró ételekkel nagyon vigyázzunk, kirándulásnál, táborozásnál is.

Velkey György elmesélte, hogy sok olyan balesettel találkoznak, ahol kamasz gyerekek felmásznak a vonatok tetejére, a magas feszültségű áram áthúz a testükön, aminek következtében a testfelületük legnagyobb része nagyon mélyen megég.

"Sokszor hetekig küzdünk az életükért, és nem ritkán elveszítik a végtagjaikat"

- mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×