eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Közép-európai Egyetem - angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU - épülete Budapesten az V. kerületi Nádor utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Balaton József

Európai Néppárt: nem kapott ultimátumot a Fidesz

A Stop Soros törvénycsomaggal és a CEU-val kapcsolatosak a Fidesz német testvérpártjának elvárásai. A Fideszt hivatalosan nem értesítették a feltételekről.

A Tagesspiegel című lap értesülése szerint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomaggal összefüggésben fogalmazott meg aggodalmakat Angela Merkel pártja. A német Kereszténydemokrata Unió magyarországi megbízottja, Andreas Nick a lapnak azt mondta, két feltételt szabtak a Fidesznek, amelyek ha teljesülnek, nem zárják ki a pártot az Európai Néppártból.

  • Az egyik ilyen, hogy a kétharmados törvény módosítása előtt várják be a Velencei Bizottság álláspontját és fogadják meg annak változtatási kérelmeit.
  • A másik, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU Budapesten maradhasson, és írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal.

Az ATV Híradója elérte Andreas Nicket, aki nem ultimátumról, inkább elvárásról beszélt. Mint mondta, amikor a szabad és nyílt társadalom léte megkérdőjeleződik,

kiemelten kell foglalkozni a felsőoktatási intézmények és a civil társadalom szabadságával,

amelyek a kereszténydemokrata értékek középpontjában állnak.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté azt mondta, hivatalosan nem kaptak megkeresést a német testvérpártjuktól, de

figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság véleményét.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni, a Fidesz frakciója pedig támogatja a szigorított Stop Soros törvénycsomagot, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon.

Berlin, 2018. március 14.
Angela Merkelt (fehérben) megtapsolják a képviselők, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament 2018. március 14-i berlini ülésén. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Aggódik a Stop Soros törvénycsomag miatt az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (MTI/EPA/Omer Messinger)

CEU-ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hete azt mondta, a kormány csak azután foglal majd állást a Közép-Európai Egyetemnek a felsőoktatási törvénnyel összhangban lévő tevékenységéről, hogy az intézmény New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció elkészíti a vizitről a hivatalos beszámolóját.

Korábban Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese az InfoRádióban azt mondta,

a CEU már teljesíti az új felsőoktatási törvény által előírt összes kötelezettséget, és erről a magyar kormány meg is győződött.

Most már csak az van hátra, hogy a kormány aláírjon egy szerződést New York állammal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×