eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
A Közép-európai Egyetem - angol nevén Central European University, magyarul is használt rövidítése: CEU - épülete Budapesten az V. kerületi Nádor utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Balaton József

Európai Néppárt: nem kapott ultimátumot a Fidesz

A Stop Soros törvénycsomaggal és a CEU-val kapcsolatosak a Fidesz német testvérpártjának elvárásai. A Fideszt hivatalosan nem értesítették a feltételekről.

A Tagesspiegel című lap értesülése szerint az úgynevezett Stop Soros törvénycsomaggal összefüggésben fogalmazott meg aggodalmakat Angela Merkel pártja. A német Kereszténydemokrata Unió magyarországi megbízottja, Andreas Nick a lapnak azt mondta, két feltételt szabtak a Fidesznek, amelyek ha teljesülnek, nem zárják ki a pártot az Európai Néppártból.

  • Az egyik ilyen, hogy a kétharmados törvény módosítása előtt várják be a Velencei Bizottság álláspontját és fogadják meg annak változtatási kérelmeit.
  • A másik, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a Közép-európai Egyetem, vagyis a CEU Budapesten maradhasson, és írják alá a már letárgyalt államközi szerződést New Yorkkal.

Az ATV Híradója elérte Andreas Nicket, aki nem ultimátumról, inkább elvárásról beszélt. Mint mondta, amikor a szabad és nyílt társadalom léte megkérdőjeleződik,

kiemelten kell foglalkozni a felsőoktatási intézmények és a civil társadalom szabadságával,

amelyek a kereszténydemokrata értékek középpontjában állnak.

A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté azt mondta, hivatalosan nem kaptak megkeresést a német testvérpártjuktól, de

figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság véleményét.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni, a Fidesz frakciója pedig támogatja a szigorított Stop Soros törvénycsomagot, különösen azt, hogy az illegális bevándorlás szervezése bűncselekménnyé váljon.

Berlin, 2018. március 14.
Angela Merkelt (fehérben) megtapsolják a képviselők, miután negyedik alkalommal kancellárrá választották a német parlament 2018. március 14-i berlini ülésén. (MTI/EPA/Omer Messinger)
Aggódik a Stop Soros törvénycsomag miatt az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (MTI/EPA/Omer Messinger)

CEU-ügyben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy hete azt mondta, a kormány csak azután foglal majd állást a Közép-Európai Egyetemnek a felsőoktatási törvénnyel összhangban lévő tevékenységéről, hogy az intézmény New York-i kampuszát meglátogató magyar delegáció elkészíti a vizitről a hivatalos beszámolóját.

Korábban Fodor Éva, a CEU rektorhelyettese az InfoRádióban azt mondta,

a CEU már teljesíti az új felsőoktatási törvény által előírt összes kötelezettséget, és erről a magyar kormány meg is győződött.

Most már csak az van hátra, hogy a kormány aláírjon egy szerződést New York állammal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×