eur:
389.61
usd:
361.99
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels

Fűrész Tünde: harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom

A neves orvosról, pszichológusról elnevezett Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért, rövidítve a KINCS kutatásokkal segíti a kormány népesedéspolitikáját. A demográfiai elemzések eredményeit intézkedési javaslatokká formálja át - mutatta be az InfoRádió Aréna című műsorában az intézmény feladatkörét Fűrész Tünde megbízott elnök.

Ma Magyarországon a nők átlagosan 28 éves korukban szülik meg első gyermeküket, a 40 év alatti férfiak 70 százalékának pedig nincsen gyermeke. A neves orvosról, pszichológusról elnevezett Kopp Mária Intézet a kívánt gyermekek megszületéséért küzd – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Fűrész Tünde, az intézmény megbízott elnöke.

"Célunk az, hogy a kívánt és a tervezett gyermekek megszülessenek"

- Kopp Mária vezette be a köztudatba ezt a mondatot, amit a kormányzat is átvett, és a KINCS is egyfajta jelmondatának tekinti - mondta Fűrész Tünde. Elmondta azt is, hogy a KINCS ezt még kibővítette azzal, hogy

harmonikusan működő családok nélkül nincs jól működő társadalom sem.

A Kopp Mária Intézet feladata, hogy demográfiai kutatásokkal segítse a kormány népesedéspolitikájának kialakítását. Ebben a munkában egyetemek, civil szervezetek és más kutatóintézetek együttműködésére is számítanak – mondta Fűrész Tünde.

"A Corvinus egyetemen indul a családpolitikai elemző szakirány, amelyhez az intézet ösztöndíjlehetőséget biztosít.

Most indul egy közös kutatásunk a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel a határon túl élő magyar családokról, de nagyon fontos partnerünk a KSH Népességtudományi Intézete is."

A megbízott elnök a Kopp Mária Intézet Nemzetközi Irodájának munkájára is felhívta a figyelmet. Az iroda a magyar családpolitikai eredmények külföldi bemutatására, illetve a világban kifejlesztett jó gyakorlatok magyarországi meghonosítására hivatott.

Bölcsődei reform

A bölcsődei reform, a férőhelyek számának növekedése és az egyre népszerűbb atipikus munkavállalási formák segítik a munka és család összeegyeztetését a nők számára.

A demográfiai problémák leküzdésének kulcskérdése a munka és a család összeegyeztetése

- szögezte le Fűrész Tünde.

"A családok anyagi biztonságát leginkább a munka jövedelem adja, és nem mindegy, hogy egy keresőn nyugszik a család anyagi biztonsága, vagy másfél vagy két keresőn" - mondta. Ennek érdekében már eddig is számos intézkedést tettek, de van még bőven teendőjük. Szeretnék elérni, hogy

"a munkavállalás, és a gyermekvállalás ne egymást kizáró, hanem inkább egymást erősítő tényező legyen."

Szerinte a munkaerőhiányos gazdaság ki fogja kényszeríteni, hogy azokat az atipikus foglalkoztatási formákat is alkalmazzák a munkáltatók, amelyeket a törvény biztosít.

Fűrész Tünde hozzátette, növekszik a nők foglalkoztatása Magyarországon, így szükség van a bölcsődei rendszer rugalmas bővítésére is.

"Egyre nagyobb szükség van arra, hogy legyenek bölcsődei férőhelyek, de ez nem mindenhol megoldható. Ezért alakítottunk ki új bölcsődei formákat, mini bölcsődét, családi bölcsődét, illetve a munkahelyi bölcsődét. Emellett kimondtuk azt a fő szabályt, hogy minden olyan településen, ahol 40-nél több három év alatti gyermek van, ott kell valamiféle bölcsődét működtetni".

Jelenleg

jelenleg közel 48 ezer bölcsődei férőhely van Magyarországon, a kormány tervei szerint 2020-ra pedig 60 ezerre nő ez a szám.

Van még több mint száz mini bölcsőde, és pályázatok segítségével újabbak épülnek, továbbá létezik Magyarországon több mint ezer családi bölcsőde is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×