eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Mandiner.hu

Csizmadia Ervin: foglalkozni kell azzal, hogy mi van az ellenzéken túl

A kormány és az ellenzéki pártok mellett az utcai megmozdulások is valódi tényezővé válhatnak, ám ehhez előbb-utóbb párttá kell szerveződniük - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin, politikai elemző.

Nincs olyan kormány, amelyik ne kezelné komolyan az utcai tüntetéseket - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csizmadia Ervin, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója. Az elemző szerint nem ugyanaz, hogy mit mond egy kormány kifelé, és hogy befelé hogy dolgozza fel a tüntetéseket.

"Az hogy mennyire számítanak az utcai tüntetések, számos európai ország példája mutatja, Szlovákia kormányt buktatott.

Magyarországon ilyen nem nagyon fordult még eddig elő, és valószínűleg ezekbe, amik az elmúlt hetekben voltak, nem bukik bele egy kormány."

- mondta Csizmadia Ervin, aki szerint lassan el kell kezdeni foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy mi van az ellenzéken túl.

"Most már nem csak két szereplője van a történetnek, hanem van egy harmadik szereplő, nevezzük ezt civil társadalomnak, vagy utcának. Ez az utca kovásza lehet valami újnak.

Az elemző szerint az a kérdés, hogy körvonalazódhat-e itt egy olyan új szereplő, vagy megjelenhetnek-e olyan csoportok, akik túlmenően azon, hogy az utcán megmutatják magukat, esetleg komoly tényezővé válhatnak.

A politikát ugyanakkor pártok formálják, tehát előbb-utóbb az utcának is meg kell szerveződnie - hangsúlyozta Csizmadia Ervin.

"Ez a magyar utcai kultúrának egy nagyon neuralgikus pontja. A Momentum valamilyen szintig eljutott, de ő sem tudott még igazából áttörést elérni.

Az a kérdés, hogy mikor és hogyan tud az utca valódi tényezővé válni"

- mondta. Az elemző szerint ma nem látszik az az erő, ami 2019-ben az európai parlamenti - majd az önkormányzati választáson megjelenhet a Fidesszel szemben.

"Itt a 2018-as választás nemcsak azért határkő, mert egy harmadik ciklusra kapott az Orbán kormány felhatalmazást, hanem azért is, mert a magyar közönség leváltotta az ellenzéket. Látható módon most az az opció érvényesül, hogy

az utcai megmozdulásokon kell megtalálni valamilyen új erőt, ennek a körvonalai még egyáltalán nincsenek meg"

- hangsúlyozta.

Csizmadia Ervin szerint jelenleg csupán a kormány tudná megbuktatni önmagát.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×