eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szavazatszámlálók ellenőrzik a levélszavazatokat a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án.
Nyitókép: Soós Lajos

Nem működött az átszavazás a választásokon

A választások óta érdemben nem változott a pártok támogatottsága – derül ki a Publicus Intézetnek a Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásából.

Az MSZP-re kicsivel többen, a Jobbikra kicsivel kevesebben szavaznának ha most lennének a választások. Pulai András ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet, hogy az egyetlen párt az LMP, amely jelentősen rosszabb eredményt érne el most, mint amit április 8-án sikerült elérnie, a támogatottságuk 4 százalékra csökkent. „Ez nem meglepő annak fényében, amit mi a múlt héten auditáltunk, miszerint

az LMP-t okolják elsősorban a szavazók azért, hogy az ellenzéki oldalon az összefogás nem igazán sikerült”

– jegyezte meg az elemző.

Azt is vizsgálták, hogy a választásokkor hogyan működött az átszavazás. Pulai András elmondta, a számok azt mutatják, hogy a Jobbik és az MSZP szavazói kis számban szavaztak át egymás jelöltjeire, a jobb és bal oldal között nem igazán működött a taktikai szavazás. „Gyakran felmerült a kérdés a választások előtt, hogy érdemes-e ilyen széles körű összefogást – a Jobbiktól az MSZP-n át a DK-ig tartó összefogást csinálni. És látszik, hogy

amikor meg is volt a kényszer, akkor sem igazán szavaztak át ezek a szavazók az MSZP-re és a DK-ra”

– emelte ki Pulai András. A jobbikos szavazók mindössze 2-3 százaléka voksolt a két pártra, de az MSZP szimpatizánsai is hasonló arányban húzták ikszet a Jobbik rubrikájába.

Pulai András hozzátette az LMP szavazói, tudtak a legkevésbé a saját egyéni jelöltjeikre szavazni. A Lehet Más a Politika szavazói elsősorban a Jobbiknak adták a szavazatukat, kisebb arányban pedig a baloldali pártok jelöltjeire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×