eur:
394.55
usd:
363.25
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Veszélyben a balatoni települések

Veszélyben a balatoni települések

A Balaton magas vízállása egyelőre nem okoz problémát a déli part alacsonyan fekvő településein, bár a csatornák már telítettek – mondta az InfoRádiónak az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Siklós Gabriella hozzátette: a hirtelen felmelegedést követő olvadás vagy a böjti szelek azonban problémát okozhatnak a Balaton déli partján a következő hetekben.

A Balaton mai átlagvízállása 127 centiméter – tájékoztatott Siklós Gabriella. Ennek oka, hogy a kiemelkedően csapadékos decemberben nagyon sok volt a vízgyűjtő területekről történő hozzáfolyás – tette hozzá.

A február elején megnyitott Sió-zsilip másodpercenként 38 köbméter vizet ereszt ki a Balatonból, míg a Zalából és más forrásokból 26-26 köbméternyi folyik be. „Most már elértük azt, hogy kevesebb folyik be, mint amennyi ki, tehát a vízszint nagyon-nagyon lassan csökkenni fog a most következő napokban” – hangsúlyozta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője. Ám az előrejelzések szerint melegedés következik, így számítani kell arra, hogy a hóban lévő vízkészlet olvadásával még több befolyás keletkezik – tette hozzá.

A magas vízszint egyelőre nem okoz gondot a déli part alacsonyan fekvő településein, bár a csatornák telítettek – mondta Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság munkatársai folyamatosan figyelik ezeket a területeket, hiszen számítani lehet arra, hogy következő néhány hétben megérkezhetnek az erős böjti szelek, melyek már okozhatnak gondot ilyen magas vízállás mellett – tette hozzá a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×