eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Brutális hírek a bárányhimlőről - újra lecsap a járvány

Brutális hírek a bárányhimlőről - újra lecsap a járvány

Több tízezer gyermek betegszik meg bárányhimlő-fertőzésben évente. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint orvosi és anyagi szempontból is érdemes beoltatni a gyermeket.

A bárányhimlőt a házi gyermekorvosoknak kötelező jelenteniük, ez alapján az elmúlt években a regisztrált bárányhimlősök számát harminc-negyvenezerre teszik – mondta el Póta György, hozzátéve, hogy ennél azonban nagyobb számokat is lehet hallani, mert nem biztos, hogy mindenkit bejelentenek.

„Egy kimutatás szerint ez a szám akár a duplájára is nőhet. Ez talán túlzás, de az biztos, hogy ennél több lehet.”

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke jelezte, hogy a bárányhimlő fertőzőképessége rendkívül magas,

egy beteg gyerek akár fél óra alatt megfertőzheti a teremben lévő összes többit.

Póta György hangsúlyozta, az óvoda három éves időtartama alatt végigsöprő két vagy három járvány valamelyikét szinte lehetetlen megúszni.

„A bárányhimlő elleni oltás nem kötelező, de a nem anyagi szempontok mellett

számolgatni is érdemes:

az oltóanyag ára nagyjából tízezer forint, a két oltás tehát húszezer forintba kerül. A betegség miatt viszont több hétre táppénzre kényszerül a szülő és az egyéb, olyan szerek megvásárlása, amelyek a gyerekek szenvedéseit csökkentik, is komoly kiadásokkal jár.”

Póta György beszélt arról is, hogy a bárányhimlőnek léteznek szövődményei is. Az évente negyvenezerből kétszáz olyan eset van, ami súlyos és intenzív kórházi kezelést igényel, akár maradandó – idegrendszeri vagy lágyrész - károsodással jár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×