eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Átment a vizsgán a menzák többsége

Nincs baj a közétkeztetésben és az ételek házhoz szállításában érdekelt főző- és tálalókonyhák működésével. Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság emberei az elmúlt időszakban több ezer egységet vizsgáltak meg. Az ellenőrök csak kisebb hibákat tártak fel, a konyhák többsége jó minősítést szerzett - számolt be a Magyar Idők.

Napjainkig összesen 3253 közétkeztetésben és az ételek házhoz szállításában érdekelt főzőkonyhát vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal - ismertette a szervezet a Magyar Idők megkeresésére.

Ezek a létesítmények csaknem 1,3 millió embert látnak el meleg étellel az ország különböző részeiben.

A Minőségvezérelt közétkeztetés programot 2015 októberében indította el a Nébih, amelynek keretében egységes kérdéslista alapján minősítik az egységeket. A minősítés helyszíni szemlékre épül, amelyek előre nem egyeztetett, váratlan időpontban zajlanak.

A vizsgálat során mintegy 147 szempontot vesznek figyelembe az ellenőrök. Vizsgálják a termékek minőségét, az ételkészítés folyamatát, a konyha felszereltségét, tisztaságát, valamint a minőséget és élelmiszer-biztonságot garantáló dokumentumok meglétét, illetve a vonatkozó jogszabályok betartását. Az értékelés az iskolában már jól ismert módszerrel, egytől ötig terjedő osztályozással zajlik.

Az eddigi eredmények alapján a vizsgált főzőkonyhák 7 százaléka jeles minősítést kapott, 30 százalékuk jó, 39 százalékuk közepes, 17 százalékuk pedig elégséges osztályzatot szerzett. A mintegy 3253 egység 7 százaléka nem felelt meg a követelményeknek.

A feltárt hibák jelentős szórást mutatnak a Nébih tájékoztatása szerint, a hatóság ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb egységben nagyobb beruházások nélkül kiküszöbölhetők a hiányosságok, csupán nagyobb odafigyelésre és jobb szervezésre van szükség.

Az ételek minőségével kapcsolatban sem tártak fel súlyosabb szabálytalanságot a hatóság emberei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyelőre csak kevesen használnak ökológiai termelésből származó alapanyagokat. A főzőkonyhák többségében, 57 százalékukban viszont rendszeresen friss alapanyagból készülnek az ételek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×