eur:
393.1
usd:
367.37
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Több magyar harcolhat az Iszlám Állam ellen

Meghosszabbítja és növeli hozzájárulását az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióban Magyarország.

Bár az összes ellenzéki frakció elutasította, három független képviselő – az Együtt két politikusa, Szelényi Zsuzsanna és Szabó Szabolcs, valamint a liberális Fodor Gábor – szavazatával már megszerezték az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni magyar szerepvállalás kibővítéséhez szükséges kétharmados támogatást a kormánypártok a Házban.

„Meghosszabbítjuk a mandátumot, és 50 fővel növeljük is a magyar katonai küldöttség létszámát” - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

Így már egy legfeljebb 200 - váltási időszakban 400 – fős katonai kontingenst állomásoztathat Magyarország az Iraki Köztársaság területén, amely

katonai segítségnyújtási és tanácsadási, valamint őrző-védő és csapatkísérő feladatokat lát el

2019. december 31-ig.

A külügyi tárca vezetőjének e témáról is tartott napirend előtti felszólalására reagálva röviddel a döntés előtt Harangozó Tamás a szocialisták részéről bizonytalan hátterűnek nevezte a kormány döntését, és nem támogatta a szerepvállalás meghosszabbítását.

„A bizottsági ülésünkön világossá vált, hogy a Honvédelmi Minisztériumnak fogalma sincs, hogy miért megyünk ki, hányan megyünk pontosan, miért, mennyiből, kinek a felkérésére, ezért ilyen bizonytalan helyzetben a döntés felelősségében nem tudunk önökkel osztozni” - fejtette ki.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője egyetértett a kormánypárti politikusokkal, hogy az Iszlám Állam veszélyt jelent, ám a magyar szerepvállalás megerősítésének szükségességében nem.

„Ez egy cinikus és álságos nagyhatalmi politika, színjáték, amelyben mi nem kockáztathatjuk a magyar emberek életét. Katonailag oldják meg a problémát azok, akik okozták, Magyarországnak az a feladata, hogy humanitárius segítségnyújtásban, egy nemzetközi összefogásban részt vállaljon” - vélekedett.

Hadházy Ákos, az LMP képviselője úgy vélte, hogy NATO-felhatalmazás nélkül nem támogatható a szerepvállalás.

„Az önök diplomáciai renoméját teljesen lerombolták, nyilvánvaló, hogy kompenzálni akarnak egy ilyen javaslattal” - emelte ki.

Magyarország az Egyesült Államok felkérésére - az Országgyűlés akkori döntése nyomán - 2015-ben csatlakozott az Iszlám Állam elleni nemzetközi misszióhoz.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×