eur:
389.3
usd:
363.16
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Túlköltekezést jósol az ÁSZ - terítéken a jövő évi büdzsé

Több mint 4 százalékos gazdasági növekedéssel és a GDP-arányos államadósság további csökkentésével számol a jövő évi költségvetés. A büdzsé parlamentben kezdett vitájáról - derült ki a büdzsé parlamenti vitájában.

"A 2018. évi költségvetés a munkából élők költségvetése, amely minden magyar ember számára megteremti annak a lehetőségét, hogy ismét tehessen egy lépést előre a saját életében" – e szavakkal kezdte meg Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi büdzsé általános vitáját az Országgyűlésben.

Majd hozzátette, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a munkahelyteremtés ösztönzése, a családok támogatása és Magyarország biztonságának erősítése mellett.

Közölte: a kedvező fiskális és a reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően a költségvetés 2018-ra 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol, 3 százalékos infláció mellett.

Varga Mihály hozzátette, hogy az államadósság a GDP 70,5 százalékra csökken, ami 1,5 százalékponttal lesz alacsonyabb a 2017. évinél.

A tárcavezető ismertetése szerint jövőre az oktatásra 81 milliárd forinttal, az egészségügyre 102 milliárddal, a nyugdíjakra, a családtámogatásra és a szociális területre 287 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205 milliárddal, míg rendvédelemre és a közbiztonság megerősítésére 83 milliárd forinttal több pénz jut, mint idén.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint megalapozott a 2018-as költségvetés, a javaslat előkészítése és tartalma megfelel a jogszabályoknak, és hozzájárul Magyarország költségvetési stabilitásának fenntartásához.

"Mintegy 1400 milliárd forint értékű kiadási előirányzatra mondjuk azt, hogy részben megalapozott, valamint 116,5 milliárd forintnyi kiadás tervezését ítéljük nem megalapozottnak. Erre figyelemmel 107 milliárd forint erejéig a betervezetthez képest túlteljesülést, túlköltekezést prognosztizáltunk" - mondta az ÁSZ elnöke. 

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke szintén úgy látta, hogy a jövő évi büdzsé a pénzügyi stabilitást tükrözi.

"A tanács véleménye szerint az államadósság-szabálynak való megfelelés akkor sincs veszélyben, ha a gazdasági növekedés mértéke esetleg valamivel szerényebben alakul, mint azt a költségvetésben kiindulásnak tekintették" - jelezte a KT elnöke. 

Kovács Árpád kitért arra is, hogy a Költségvetési Tanács az áfa, a személyi jövedelemadó és a szociális hozzájárulási adóból tervezett bevételek teljesülését érzékenynek, a kiadási előirányzatokat viszont összességében reálisan tervezettnek tartotta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×