INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

palkovics lászló

kilencosztályos iskola

nat

Az óvoda és az első osztály közé ékelődhet a kilencedik

Infostart / InfoRádió

Kedden kezdődik meg a kilencosztályos általános iskola szakmai vitája a Köznevelési Kerekasztalon. Az oktatási államtitkár szerint kérdés, hol legyen a kilencedik évfolyam helye, és mikortól történjen a bevezetése. Palkovics László úgy véli: logikus lenne, ha 2019-ben, az új NAT-tal együtt indulna az új rendszer. Hozzátette: PISA-eredmények pedig akkor lennének kedvezőek, ha az óvodai nevelési év vége és az iskolakezdés közé ékelődne be a plusz egy év.

Az oktatási államtitkár elmondta, a mikor és a hol kérdéséről folyik a vita. Palkovics László hozzátette, az egyik része eldőlni látszik: az alsó tagozat környékén, alatta lesz.

„A legjobb változatnak az tűnik, hogy a most már kötelező, hároméves óvoda és az első osztály közé kerülne be. A nemzetközi tapasztalatok hasonló oktatási kultúrával rendelkező országok esetén is az, hogy ez a plusz egy, átmeneti év ha megfelelően épül be, sok szempontból kifejezetten fontos szerepe van.”

Az ilyen típusú előképző a tapasztalatok szerint hatékonyan javíthatná a PISA-eredményeket – emelte ki az oktatási államtitkár.

„Az OECD statisztikáiban egyértelműen látszik, hogy a minél korábban megkezdett közösségbe járás, komoly hatással van a PISA-eredményekre. A PISA-mérés mindig 15 éves korban történik, így ez nyolcadikos korukban lesz, nem pedig a gimnázium első osztályában, ennek eleve pozitív hatása lesz.”

Az oktatási államtitkár hangsúlyozta, a Nemzeti Alaptanterv önmagában is meg kell hogy álljon. A mostani állapot szerint marad a hagyományos nyolcosztályos iskola, ami elé kerülne az a plusz egy év – mondta Palkovics László.

„Ehhez hozzá kell alakítani a Nemzeti Alaptantervet, ami az első osztálytól kezdődik. Logikus, hogy egyszerre történjen ezeknek a bevezetése, 2019 szeptemberében.”

Kapcsolódó hang

Az óvoda és az első osztály közé ékelődhet a kilencedik
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018