eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Emiatt teltek meg a gyerek-intenzívosztályok

Emiatt teltek meg a gyerek-intenzívosztályok

Megteltek Budapesten a gyermek-intenzívosztályok; üres ágyak híján az országos tisztifőorvos azt kérte, hogy az intenzív ellátásra szoruló kis betegeket a közép-magyarországi régión kívülre szállítsák a mentők. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint bár nehéz helyzetben vannak a fővárosi intézmények, egy gyerek sem marad gyógykezelés nélkül.

Velkey György elmondta, hogy a kórházvezetők és intenzívosztály-vezetők naponta egyeztetnek egymással arról, hogy hova tudják lefektetni a súlyos állapotú, lélegeztetésre szoruló, vagy az annak közvetlen közelében lévő gyerekeket.

„Máskor elegek a kapacitásaink, ilyen állapot évek óta nem alakult ki. Van úgy, hogy egy-egy osztály telítődik, de a többiek ilyenkor ki tudják segíteni. Most a gyerekklinikák, a Heim Pál Kórház, a Bethesda, a Szent László Kórház és a többi speciális intenzív osztály is telítődött. Ezért van szükség erre a folyamatos egyeztetésre” - részletezte a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a helyzet óráról órára változik.

„Lélegeztetőgépre kerülnek, lekerülnek onnan a gyerekek. Nem könnyű ezeket a helyzeteket kezelni” - tette hozzá.

„Az összágyszám ezekben a kórházakban ötven körül van, itt próbáljuk a problémát megoldani, ami nem egyszerű. Ez mindannyiunknak nagyon súlyos felelősség és gond, de eddig még tudtunk úrrá lenni rajta” - mondta Velkey György.

A kórházszövetség elnöke emlékeztetett: a tisztifőorvos felhívta a vidéki kórházak figyelmét a problémára, és ők vállalták is, hogy ne a főváros felé küldjék azokat a betegeket, akiket küldeniük kell, hanem a nagyobb vidéki egyetemi centrumokhoz vagy a Miskolci Gyermekegészségügyi Központ felé. Így egy kicsit tehermentesítődhet a rendszerük.

Velkey György az okokkal kapcsolatban elmondta: február-márciusban elő szokott fordulni olyan helyzet, hogy nehezebben találunk helyet a beteg gyerekeknek. Ez nyilvánvalóan a tél végi járványokkal is összefüggésben van, de az influenzaszezon, az ilyenkor halmozódó baktérium- és vírusfertőzések mind mögötte vannak.

„Most azt tapasztaljuk, hogy különösen egy, a legkisebb hörgőket érintő gyulladás, a bronchiolitis szaporodott fel váratlanul nagy számban. Ez az, ami átbillentette, ezért nehezebb most a szokásosnál a helyzet” - közölte a Magyar Kórházszövetség elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×