eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Összedőlhet a Dávid-szobor - lapszemle

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi ösztöndíjat dolgoz ki az elhunyt katonák gyermekei számára. A Magyar Idők arról ír, hogy elmulasztotta kifizetni bolti dolgozóinak a decemberi túlórákat, illetve az ünnepek előtt megnövekedett forgalom idejére a pluszmunkáért járó pótlékokat a Tesco.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a Honvédelmi Minisztérium tanulmányi ösztöndíjat dolgoz ki az elhunyt katonák gyermekei számára. A tárca jelenleg kilencezer elhunyt katona hozzátartozójáról gondoskodik, több mint 44 ezer – döntő többségében II. világháborús – hadiárva és hadiözvegy havi járadékot kap az államtól.

A Magyar Nemzet írása szerint bármelyik nap összedőlhet Michelangelo híres Dávid szobra, az ötszáz éves alkotás bokái ugyanis nem bírnának ki egy földrengést. A tudósok már egy évtizede megkongatták a vészharangokat, és az olasz kormány két éve ígért is 200 ezer eurót egy rengéselnyelő talapzat építésére, de a berendezés azóta sem készült el.

A Magyar Idők arról ír, hogy még 184 tanút kell meghallgatni a Vizoviczki László és társai ellen Debrecenben, zárt ajtók mögött folyó vesztegetési perben, így a két éve folyó eljárásban elsőfokú ítélet csak jövőre várható. A költségvetési csalás vádjával folyamatban lévő eljárásban ugyanakkor tavasszal dönthet a bíróság.

A Magyar Nemzet cikke szerint szinte bizonyos, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprői egyes területeken nem voltak képesek december végéig elvégezni az alapvető szolgáltatásokat, a berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását, valamint kötelező felülvizsgálatát. A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke szerint az óriási szakemberhiányt közmunkások átképzésével próbálják pótolni.

A Világgazdaság összeállításából kiderül: idén már nem lehet építkezést elvállalni kötelező felelősségbiztosítás nélkül. A cégek ugyanakkor egyelőre nem tolonganak, hogy ezt megkössék. A szakma szerint a jogszabályi minimális limitek túl alacsonyak. A lap szerint az intézkedés miatt egy építkezés átlagosan 200 ezer forinttal drágulhat.

A Magyar Idők arról ír, hogy elmulasztotta kifizetni bolti dolgozóinak a decemberi túlórákat, illetve az ünnepek előtt megnövekedett forgalom idejére a pluszmunkáért járó pótlékokat a Tesco áruházlánc. A lap úgy tudja, a munkavállalók átlagosan nettó 15-20 ezer forintot hiányolnak a januári fizetésükből, amelyhez a pontos elszámolást sem kapták kézhez. A cég szerint ugyanakkor nincs elmaradt munkabér-kifizetésük az előző hónapra.

A Portfolio összeállításából kiderül: a kínai jegybank múlt héten keményen fellépett a jüan gyengülésére játszó spekulánsok ellen, amivel átmenetileg erősíteni tudta az árfolyamot, a héten viszont újra gyengülni kezdett a kínai deviza. Hiába a jegybank intervenció, a fokozódó tőkekivonásokat és a gyorsan apadó nemzetközi tartalékokat látva elkerülhetetlennek tűnik a további leértékelődés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×