eur:
392.93
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Aszódi Attila: idén még nem kezdik el Paks II építését

Aszódi Attila: idén még nem kezdik el Paks II építését

Idén újabb engedélyeket szerezhet a paksi bővítés, ám az első kapavágás még nem valószínű, hogy megtörténik 2017-ben - mondta az InfoRádiónak Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos.

2017 első felében a paksi bővítés másodfokú környezetvédelmi engedélyét, valamint az Országos Atomenergia Hivatal telephely-engedélyét szerezheti meg a beruházás – mondta az InfoRádiónak Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztos.

"A következő nagy feladat műszaki területen a létesítésiengedély-kérelem összeállítása, ez akkor léphet az intenzív szakaszba, ha az Európai Bizottságtól megjön a projektre a zöld lámpa. Azt reméljük, hogy rövidesen az Európai Bizottság lezárja az állami támogatásokkal kapcsolatos vizsgálatot, és a projekt nagyobb fordulatra kapcsolhat" - mondta a kormánybiztos.

A beruházáshoz államközi szerződésben rögzített orosz hitel esetleges kiváltására vonatkozó kérdésre Aszódi Attila a következőket mondta: "Az, hogy adott esetben be lehet vonni más forrást, amely a jelenlegi helyzetben kisebb kamatokkal bír, mint az egyébként nagyon kedvező kamatozású orosz államközi hitel, nem jelenti azt, hogy a lehívást nem kell eszközölni. De Magyarországnak lehetősége van lehívni a hitelt, majd akár a következő nap visszafizetni egy másik forrásból, ami ha kisebb kamatozású, akkor nyilván kedvezőbb Magyarország számára, minthogyha a teljes 30 éves futamidőben használnánk az orosz forrást azon a módon, ahogy a finanszírozási államközi szerződésben le van írva" - mondta Aszódi Attila.

Az elő- vagy végtörlesztés egyébként nem von magával olyan további költségeket az államközi szerződés alapján, mint ahogy egy kereskedelmi bank és annak ügyfele közötti szerződés nyomán. A paksi bővítés első kapavágása azonban idén még nem valószínű, hogy megtörténhet – tette hozzá Aszódi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×